Heti menü 48. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

H-K: currys csirke rizzsel

Sze: savanyú krumplileves, tejes pite

Cs: savanyú krumplileves, spenótfőzelék, tükörtojás

P: spenótfőzelék, tojáslepény

Szo: húsleves, savanyúkáposztás rakottas

V: húsleves, savanyúkáposztás rakottas, kevert mákos pite

Savanyúkáposztás rakottas

Hozzávalók

kb. 1 kg burgonya

1/2-3/4 kg savanyúkáposzta

1 kg sertés oldalas

só, bors, majoranna, olaj

Elkészítés

A krumplit vékony karikákra szeljük, sózzuk, borsozzuk, majoránnával fűszerezzük, és egy kevés olajjal alaposan összeforgatjuk. Beleterítjük egy kivajazott sütőedénybe (én pataki tálat használtam hozzá), majd a krumpliréteget befedjük a kicsavart káposztával. A tetején  szépen elrendezzük a feldarabolt, alaposan fűszerezett húst, kicsi olajat öntünk rá, lefedjük és 160-170 fokos sütőben, bő 1 órán át lefedve pároljuk-sütjük. Amikor a krumpli és a hús megpuhult, addig pirítjuk az ételt grillsütéssel, amíg a hús megpirul, és a káposzta széle is szépen odakap.

Kevert mákos pite

Hozzávalók

20 dkg mák

15 dkg liszt

20 dkg cukor

7 dkg vaj

3 tojás

1 kk. sütőpor

1 vaníliarúd kikapart magja

1 citrom héja (és szükség esetén leve, ha a tésztát lazítani kellene)

2 dl tejföl

Elkészítés

A vajat a tojással, a cukorral, vaníliával és citromhéjjal habosra keverem, majd hozzáadom a sütőporos lisztet. Lazítom a tésztát a tejföllel és a mákot is belekeverem. Ha túl sűrű lenne a massza, adok még hozzá citromlevet, esetleg egy kicsi tejfölt. Sütőformába simítom (tortaformában is működik), 160 fokra előmelegített sütőben légkeverés mellett kb. ½ órán át sütöm, tűpróbával ellenőrzöm. Ha van időm, citrommázzal bevonom. Gyönyörűen szelhető, habos, nagyon mákos, isteni sütemény.

kevertmakos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.