Háztartás gyerekekkel

Háztartás gyerekekkel
avagy hogyan osszuk el a háztartásban felmerülő feladatokat?

haz-gyerekrajz

Ugye nektek is elegetek van néha a folytonos pakolásból, mosogatásból, teregetésből, takarításból?!?

Még úgy is betelik néha a pohár, hogy a férjem részt vesz a munkákban (hangsúlyozom, nem segít, részt vesz), a fiaimnak, akik 5 és 7 évesek, szintén van már apró dolguk, ami az ő feladatuk.

Úgy alakítottuk az életünket, hogy nyáron egy hónapot egy bakonyi kis falucskában vagyunk már évek óta. Ide hívjuk a barátokat, innen mentünk családi nyaralásra. Most, a vége felé, volt egy pont, amikor azt éreztem, hogy most még nehezebb, mint év közben. Hiszen főzni kell, takarítani kell, mosni, teregetni kell, és persze a gyerekekkel szeretnék játszani, és magánidőt is szeretnék, és persze annak ellenére, hogy nyár van, a Rendberaklakkal kapcsolatban is vannak tennivalóim, és persze varrok is (aki még nem ismerné a munkáimat: https://www.facebook.com/feltandsoul/).

Már régóta tervezgettem, hogy egyszer összeírom, hogy milyen házimunkák vannak, és megbeszélem a család többi tagjával, hogy mindenki lássa, hogy milyen feladatokról van szó, illetve hogy mindenki vállalhasson belőle. Így is történt. Volt bennem egy kis feszültség, hogy mi lesz ebből, de nagyon jól sikerült. Arra gondoltam, hogy megosztom Veletek, hátha ti is tudjátok használni. Ezzel megkönnyítve a mindennapokat. És szerintem az is nagyon fontos része ennek, hogy a gyerekeket kitartásra, odafigyelésre tudom ösztönözni. Megtapasztalják, hogy egy családban élni nemcsak a közös játékot jelenti, hanem azt, hogy teszek azért, hogy mindenkinek jó legyen.

Így történt:

 1. Először egymagam összeírtam a háztartásban felmerülő feladatokat.
 2. Csoportosítottam területek szerint:

Étkezés    Ruhák    Takarítás    Pakolás

 1. Felírtam és le is rajzoltam a csoportokat és a csoportokon belüli feladatokat egy papírra. Mivel a fiúk még nem tudnak olvasni, fontos volt, hogy azok a feladatok, amik az ő feladataik lesznek, le legyenek rajzolva. J
 2. MEGBESZÉLÉS
  Ez volt a legfontosabb része az egésznek! Leültünk mind a négyen, és röviden elmondtam, hogy:

– Sok házimunka van.
– Fontos, hogy ne egy ember csinálja, mindenkinek részt kell venni benne, hiszen mindannyian együtt élünk ebben a családban.
– A felsorolt feladatok közül lehet VÁLLALNI! Ez egy nagyon fontos momentum volt, mert egész más lett a hozzállásuk, mintha mondjuk játék közben szólok nekik, hogy pakolják el az összehajtogatott ruhákat. Persze eddig is voltak már feladataik, de most láthatták egyben az összes teendőt, a sajátjaikat is. És tényleg, nagyon lelkesek voltak!!!

 1. Kitaláltunk minden családtagnak egy jelet (Apa és Anya egy-egy rajzolt fejecske lett, Andris az A betűt kapta, Ábel az Á betűt)
 2. Egyesével végigmentünk a feladatokon és mellérajzoltuk a jeleket, egyet vagy akár mind a négyet.
 3. A végén Ábel még meg is számolta, hogy kinek hány feladata van. Természetesen nem cél, hogy mindenkinek ugyanannyi legyen.

Leírom nektek, hogy végül a gyerekeknek milyen feladatok jutottak, hátha segít nektek is. 

 1. Vásárlás – Egy héten egyszer megyünk vásárolni (megtervezem a menüt, és csak egyszer vásárolunk – lásd a menüket a honlapon: http://rendberaklak.hu/?m). Ilyenkor együtt megy az egész család, a fiúk „saszemeznek” megkeresik a listán lévő dolgokat.
 2. Terítés – A terítés apával együtt történik. Apa előkészíti a tányérokat, poharakat, stb. A fiúk pedig megterítenek. Ez egy új feladat, most teszteljük.
 3. Leszedés – Kb. egy éve már az az ő dolguk, hogy kivigyék a saját tányérjukat a konyhába evés után, de most már apával együtt az egész asztalt le kell szedniük.
 4. Ruhák elpakolása – A saját, már összehajtogatott ruháikat nekik kell betenni a szekrényükbe. Ez egy új feladat, ha hazamentünk teszteljük. 🙂
 5. Porszívózás – Nagyon szeretnek porszívózni.  Így ha előkerül, azonnal porszívózni akarnak!
 6. Ábelnek kell levinni a vegyes szemetet a kukába. (Ő már feléri a kukát!) Andrisnak kell a wc papír gurigákat kicsomagolni és tornyot építeni belőle a WC-ben. J
 7. Lépcsőház takarítás – Egy évben kb. 4-szer kerül ránk sor, ilyenkor együtt takarítjuk a lépcsőházat.
 8. Játékok elpakolása – A saját játékaikat nekik kell elpakolni a helyükre.

És persze bármikor bárki meglepheti a másikat!

Várom az észrevételeket! Ti hogy vagytok ezzel a témával?
Linda

Háztartás gyerekekkel” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia Linda!

  Nálunk 10, 8 és 5 évesek a gyerekek. Reggeli után szoktam megbeszélni velük az aznapi házimunkákat. Régen mi is úgy csináltuk, hogy lehetett vállalni, ezalatt az idő alatt megismertem ki miben jó, mit szeret csinálni. Most már általában megírom előre mindenkinek, amin természetesen én is rajta vagyok, hogy lássák én mit csinálok, és apa is aki éppen a munkahelyén dolgozik. De ez nem kőbe vésett, rugalmasan kezeljük és így is szívesen csinálják, és pipálják ki a papíron. A papírra, amelyen a napi terv van szorgalmas kis manókat, méhecskéket, hangyákat rajzolok, ezt nagyon szeretik. Pl. nemrég vártuk az unokatesókat és előtte nagy rendrakásra volt szükség, aznap reggel a papíron az volt:
  A NAGY SZORGOS HANGYA NAP sok kis hangyával, és jókat kuncogtak ki milyen hangya volna…
  Egy napra elosztva ki-ki a maga ritmusában csinálja, de azért nagyjából a feladatok adják magukat mit mikor kell megcsinálni és ezt ők is tudják.
  Mosogatógép kipakolása, bepakolása, teregetés, cipők helyre rakása, ruhák helyre rakása, ebédnél segítés (krumplipucolás, előkészítés), a kertben a termés leszedése, boltba menés, udvaron rendezni valamit, stb..

  Rengeteg feladat vár ránk nap, mint nap. Nagyjából tudom ki milyen feladatot szeret és úgy osztom ki, de van hogy tudatosan a másik feladatát kapják meg (főleg a nagyok), hogy azt is tanulják. Az is előfordul, hogy egymás feladatát szívesebben csinálnák és a papírunkon átírjuk, átnyilazzuk. Az 5 éves fiamnak általában adok olyan feladatot, hogy a másiknak, vagy nekem segítsen, hogy lássa mit hogyan szoktunk.

  Mikor 3 helyett 6 gyerek volt nálunk hasonló korosztály, mint a gyerekeim, akkor első nap hagytam őket játszani, volt ebédünk… Másnap megbeszéltük, hogy az ágyazás, a reggeli elpakolás, házi munkákban a segítés kinek a feladata, mindig párosával csinálták, egy nagy gyerekhez egy kicsi került. Nagyon élvezték: Segítettek az ebéd elkészítésében, az elpakolásokban, mindig előre jeleztem ha valami extra programot találtam ki, ezek nagyon motiválólag hatottak rájuk és sokszor maguktól segítettek!

  Csak annyit mondtam még össze kell vágnom a zöldbabot, vagy le kell szednem az uborkát, ki kell teregetnem és akkor délután: bújócska a romoknál, a vár meglátogatása vagy megyünk a Balatonra strandolni. Ez utóbbitól kicsit féltem, 6 gyerekkel egyedül strandra menni…de mégis szuper volt! Előtte segítettek mindenben, amit kértem. Megbeszéltük a strandra vonatkozó szabályokat, az autóban odafele átismételtük és mindenki nagyon élvezte, én is és nem éreztem leterhelve magam.

  A szobájukat egyedül takarítják és rakják rendbe már 2 éve, az évi szelektálásnál jelen vagyok és együtt csináljuk. A már nem használt játékokat elvisszük egy helyi börzére és a befolyt összeg az ő zsebpénzük.

  Terveim között szerepel egy mágneses színes tábla tervezése, amelyen a hasonló kisgyermekes családoknak szeretnék segíteni, hogy a házimunkában a gyerekek örömmel vehessenek részt.

  Szeretettel: Szücs Borka

 2. Kedves Borka! Nagyon köszönjük a részletes hozzászólást. És nagyon jó ötleteket írtál, biztosan sokakat inspirál! Engem is. 🙂 És hú, le a kalappal, hogy 6 gyerekkel ilyen jó volt a strandon. 🙂
  Linda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.