Karácsonyi takarítás? Csak óvatosan!

A takarítás leegyszerűsítése szívemhez igen közel álló téma. Mióta gyerekeim vannak, azóta végképp nem ragaszkodom a mindig csillogó felületekhez és a napi pókhálózáshoz. Bár – őszintén szólva – ezt soha nem is csináltam. De itt jön a Karácsony, mikor szeretünk mindent tökéletesre előkészíteni, mondván, hogy legalább egy évben egyszer hadd legyen az… hibátlan, ünnepi, méltó. Nagy különbség azonban, hogy mit tekintünk annak. A reklámok, rokonok, hagyományok által ránk terhelt, vagy a saját magunknak, a saját teherbírásunknak megfelelően kialakított elvárásokat? Ez persze nem azt jelenti, hogy sutba kell vágni minden családi szokást, és mindenki mást figyelmen kívül hagyva kialakítani a legegyénibb karácsonyt, de semmiképp se hagyjuk magunkat a feladatoktól halálra fáradva lehullani a karácsonyfa alá. Lehet tökéletes a karácsony akkor is, ha körülöttünk nincs minden eszményi állapotban.

karacsonyitakaritas

Egy személyes példát hadd meséljek el. Néhány éve, három kisgyerekkel és egy közepes méretű hassal költözködtünk – karácsony előtt négy nappal. Az egyetlen célom az volt, ha szeretnénk fényképezni aznap este, akkor ne lógjanak be a képbe különböző dobozok. A fotókon kívül persze tornyosulhatnak. A karácsonyi vacsora meglehetősen egyszerűre sikerült, a takarítás egy porszívózásból állt, a lakás több pontján álltak a kicsomagolni valók – de a nagyszoba legfontosabb pontján, a karácsonyfa körül minden a legtökéletesebb volt nekünk.
És akkor nézzük, hogy miket is lehetne elengedni magunknak az idei takarítási előkészületekből! A jelszó, mint mindig, most is az egyszerűsítés. Csak gondoljuk végig, hogy tudnánk-e önfeledten ünnepelni, ha
– a kisszobai könyvespolc nincs teljesen letörölgetve,
– a konyhaszekrény legmélyén ott marad a mazsolás zacskó és csak jövőre tesszük el,
– a fürdőszobában a samponok továbbra is a nem teljesen tiszta polcon álldogálnak,
– vagy a nappaliban több olyan fiók is van, amiben kicsit bizony kupi van?
Gondoljuk végig, mennyi minden olyan apró részlet van, ami csak a lakás tisztulását szolgálja, amik csak a felületen, látszólagosan teszik tisztábbá az ünnepet, de nekünk csak fizikai fáradtságot, feszültséget és időhiányt hoznak! Engedjük el a haszontalan és felesleges elvárásokat és csak azokat tartsuk meg, ami a saját és családunk békés és felhőtlen ünneplését segítik!

Ne felejtsétek, csak egyszerűen és boldogan :)!

Ezzel a zárszóval szeretnénk nagyon boldog és áldott karácsonyt kívánni Nektek:

Orsi, Linda, Julcsi, Gréta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.