Heti menü 37. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menüt Orsi állította össze Nektek!

H-K: Tejfölös bableves, Jutka almás lepénye
Sze: Tojásos galuska, tejes saláta
Cs-P: Paprikás krumpli, ecetes uborka
Szo: Palócleves, palacsinta
V: Palócleves, tejszínes-mustáros-currys csirke, rizs

 

Jutka almás lepénye

3 tojás
30 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
30 dkg alma reszelve
30 dkg liszt
fahéj
fél citrom héja reszelve

A fehérjét habbá verem, a lisztet és a sütőport összekeverem. Hozzáadom a cukrot, fahéjat, almát, a citromhéjat, végül a habot is. Kivajazott tepsibe öntöm a tésztát és 15-20 perc alatt, 190 C-on megsütöm.

jutka-almas-lepenye
Kép forrása: aprosef.hu

 

Palócleves

A recept a nosalty.hu-ról származik.

80 dkg marhalábszár
1 kg zöldbab (vagy 2 üveg)
3 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 kk bors (csapott, őrölt)
4 db babérlevél
2 közepes fej vöröshagyma
6 közepes db burgonya
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
1 ek fűszerpaprika (csapott)
4 gerezd fokhagyma
kapor ízlés szerint (kevés)

palocleves
Kép forrása: aprosef.hu

A hagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Beledobjuk a kockára felvágott húst és egy kicsit megpirítjuk. Hozzátesszük az átpréselt fokhagymát, a fűszereket, a pirospaprikát, sózzuk és  egy kevés vizet öntünk alá. Addig főzzük amíg majdnem puha nem lesz a hús. (Ez nagyon változó, a marha korától függ.) Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát. Ha megpuhult, akkor beleöntjük (levével együtt) a 2 konzerv zöldbabot. Ezzel is felforraljuk. A tejfölből, a levesből kivett kevés meleg lével és a liszttel csomómentes habarást készítünk. A leveshez adjuk, felforraljuk. Végezetül beleszórjuk a nagyon apróra felvágott kaprot.

 

Tejszínes-mustáros-currys csirke

Ezzel a recepttel egy kedves barátnőm gasztroblogjára kalauzolnálak Benneteket. Most éppen egy könnyű és gyors főételt mutatok tőlük, de érdemes böngészgetni őket, az igazi erejük a finomságokban rejlik :)!

tejszines-csirke
Kép forrása: parfeblog.wordpress.com

600g csirkemellfilé
1 csomag újhagyma
1 dl tejszín
1 ek. mustár
1 kk. curry
1 kk. keményítő
só, bors, olaj

A karikákra vágott újhagymát kis olajon megdinszteljük, majd rátesszük a nagyobb szeletekre vágott csirkemellet  és mindkét oldalát megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Ezután felöntjük a tejszínnel, amiben előzetesen elkevertük a mustárt és a curryt. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk, végezetül egy kis szószt kiszedünk és simára keverjük benne a keményítőt, majd a húshoz visszaöntve még egyszer összeforraljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.