Heti menü 38. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menüt Linda állította össze Nektek!

H-K: Sütőtök leves, rakott kel
Sze: Spenót, fasírt
Cs-P: Mézes-mustáros pulyka, fokhagymás cukkini vagy patiszon
Szo-V: Húsleves, hal, rizs

Rakott kel

Ez a receptem több lépcsőben fejlődött tovább, most már, szerintem nagyon finom és a gyerekek is megeszik. 🙂 Amikor gyerek voltam, a nagymamám sokszor készített rakott kelt, de a kelkáposztát nem voltam hajlandó megenni belőle. Sokáig én is úgy készítettem, mint ő, hogy a nagy kelkáposzta leveleket egyben megfőztem, és úgy terítettem a rétegek közé. Aztán anyósomnál láttam, hogy kis darabokra vágja a kelkáposztát, úgy főzi meg és teszi az ételbe. Most már én is így csinálom, és sokkal szívesebben eszik meg az én gyerekeim is. A főzést két fázisra is lehet bontani, ha egyben nincs sok időd, először megcsinálni a rizst, a darált húst és a káposztát, és másnap összerakni a tálba és megsütni.

hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, fél kg darált hús, 1 hagyma, tejföl, másfél bögre rizs, pirospaprika, majoranna, ha szeretitek a köményt, akkor az is kell

Először elkészítem a darált húst, mintha pörköltet készítenék. Megpucolom a hagymát, apróra vágom, olajon megdinsztelem, teszek rá pirospaprikát, sót. Aztán ráteszem a darált húst, és ha kell, akkor egy kis vizet. Ha megfőtt, lekapcsolom. Azután elkészítem a rizst. A serpenyőben olajat melegítek, ráöntök másfél bögre rizst. Megpirítom, ha kész, teszek rá 3 bögre vizet és egy fél leveskockát. Fedő alatt puhára főzöm, néha megkeverem. A kelkáposztát leveleire szedem, felvágom kisebb darabokra, és forrásban lévő vízbe teszem. Ha szeretitek, tehettek a vízbe köménymagot, finom íze lesz tőle a kelkáposztának.

Ha minden kész, egy nagy jénai aljába teszek olajat, aztán a következő rétegeket: kelkáposzta, rizs, hús, tejföl. Ezt addig ismétlem, míg a hozzávalók el nem fogynak. Tehettek közben bele még sót és olajat is. A tetejére tejfölt kell tenni, és kb. 1 óra alatt megsütni.

rakott-kel

Mézes-mustáros pulyka

Ezt az ételt akkor készítem, amikor nincs más ötletem, vagy valamiért nem sikerült összeraknom a heti menüt, és gyorsan csinálnom kell valamit. Szívesen főzök pulykacombból, így szoktam egyszerre többet is venni, és felkockázva lefagyasztom.

A husit összekeverem két evőkanál mézzel és egy nagy evőkanál mustárral. Ha időben eszembe jut elkészíteni, akkor még egy kicsit berakom a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Olajat melegítek egy serpenyőben, ráöntöm a mézes, mustáros husit. Ha kifehéredett, akkor fedőt teszek rá és puhára párolom. A végén leveszem a fedőt, és hagyom, hogy a leve nagyjából elfőjön.

Fokhagymás cukkini vagy patiszon

Nyáron a szüleim kertjében mindig sok cukkini és patiszon terem. Mindkettő íze elég jellegtelen, és sokszor nem is tudok velük mit kezdeni. Az anyukám múltkor egy egyszerű és gyorsan elkészíthető ötletet osztott meg velem: A cukkinit megpucolom, karikákra vágom, egy kicsit besózom. Serpenyőben oliva olajat melegítek és teszek rá fokhagymát. Erre rádobom a cukkinit és nem teljesen puhára párolom és kész. Ennyi. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.