Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
H-K: currys csirke rizzsel
Sze: savanyú krumplileves, tejes pite
Cs: savanyú krumplileves, spenótfőzelék, tükörtojás
P: spenótfőzelék, tojáslepény
Szo: húsleves, savanyúkáposztás rakottas
V: húsleves, savanyúkáposztás rakottas, kevert mákos pite
Savanyúkáposztás rakottas
Hozzávalók
kb. 1 kg burgonya
1/2-3/4 kg savanyúkáposzta
1 kg sertés oldalas
só, bors, majoranna, olaj
Elkészítés
A krumplit vékony karikákra szeljük, sózzuk, borsozzuk, majoránnával fűszerezzük, és egy kevés olajjal alaposan összeforgatjuk. Beleterítjük egy kivajazott sütőedénybe (én pataki tálat használtam hozzá), majd a krumpliréteget befedjük a kicsavart káposztával. A tetején szépen elrendezzük a feldarabolt, alaposan fűszerezett húst, kicsi olajat öntünk rá, lefedjük és 160-170 fokos sütőben, bő 1 órán át lefedve pároljuk-sütjük. Amikor a krumpli és a hús megpuhult, addig pirítjuk az ételt grillsütéssel, amíg a hús megpirul, és a káposzta széle is szépen odakap.
Kevert mákos pite
Hozzávalók
20 dkg mák
15 dkg liszt
20 dkg cukor
7 dkg vaj
3 tojás
1 kk. sütőpor
1 vaníliarúd kikapart magja
1 citrom héja (és szükség esetén leve, ha a tésztát lazítani kellene)
2 dl tejföl
Elkészítés
A vajat a tojással, a cukorral, vaníliával és citromhéjjal habosra keverem, majd hozzáadom a sütőporos lisztet. Lazítom a tésztát a tejföllel és a mákot is belekeverem. Ha túl sűrű lenne a massza, adok még hozzá citromlevet, esetleg egy kicsi tejfölt. Sütőformába simítom (tortaformában is működik), 160 fokra előmelegített sütőben légkeverés mellett kb. ½ órán át sütöm, tűpróbával ellenőrzöm. Ha van időm, citrommázzal bevonom. Gyönyörűen szelhető, habos, nagyon mákos, isteni sütemény.