Heti menü és bevásárló lista 9.

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menüt Linda állította nektek össze! 

Hétfőre és keddre egy kiadós, egyszerű ételt ajánlok, hogy a szünetben ne kelljen sokat foglalkozni a főzéssel.

Március 14-20. 

Hétfő: Tex Mex pulyka rizzsel vagy tortilla chipsszel

Kedd: Tex Mex pulyka rizzsel vagy tortilla chipsszel

Szerda: Tepsis zöldség gombavagdalttal ( a túrós pogácsa tésztáját itt este érdemes begyúrni, mert állnia kell egy éjszakát a hűtőben)

Csütörtök: Gulyásleves Túrós pogácsa

Péntek: Gulyásleves Túrós pogácsa

Szombat: Ananászos pulykamell párolt zellerrel

Vasárnap: Ananászos pulykamell párolt zellerrel

 

 

Receptek

Tex Mex pulyka

Ezt a receptet Stahl Judit szakácskönyvéből szoktam főzni. Akkor választom, ha gyorsan akarok csinálni valami kiadósat, ha lehet, két napra. Ráadásul olyat, amit könnyű megmelegíteni.

Hozzávalók két napra négy főre: 1 csokor újhagyma, fokhagyma, ha szereted az erőset chili paprika, 2 doboz hámozott paradicsom konzerv,  2 doboz vörösbab konzerv, 50 dkg darált pulykacomb vagy pulykamell, bors, chili, oregánó, fahéj, cukor, a tálaláshoz sajt, tejföl és tortilla chips vagy rizs

Felkarikázzuk az újhagymát és a fokhagymát, ha teszünk bele csilipaprikát, akkor azt is megpucoljuk, és kis darabokra vágjuk. Serpenyőben olajat melegítünk, és rátesszük a hagymát és a fokhagymát. Ha kész, hozzátesszük a darált hús és fehérre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről és beletesszük a fűszereket (bors, fahéj, oregánó, cukor, chili paprika, chili). Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet és a babot. Megsózzuk, és teszünk rá annyi vizet, hogy szószos legyen, de ne túl híg. Készre főzzük fedő alatt takarékon. Tálaláskor adunk hozzá tejfölt és reszelt sajtot, valamint tortilla chipset vagy rizst.

tex mex pulyka

Tepsis zöldség gombavagdalttal

Mielőtt megszülettek a gyerekeim 7 éven át a Bátor Tábor Alapítványnál dolgoztam mint táborvezető és programigazgató. A Bátor Táborban súlyos beteg gyerekek táborozhatnak, óriási élményeket átélve, amelyekre nem volt lehetőségük korábban. Az egészségügyi csapat, élükön dr Békési Andreával nagyon nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a gyerekek mit is esznek a táborban. Így született a Bátor Tál, a Bátor Tábor gyönyörű, fotókkal illusztrált szakácskönyve, amiben csupa finom és egészséges étel található. Ha szeretnéd támogatni a Bátor Tábort és még jókat is akarsz főzni, érdemes megvenni. A következő két recept ebből a szakácskönyvből van.

Tepsis zöldség

Hozzávalók 1 napra 4 főre: fél kg krumpli, 1 fej lilahagyma, 30 dkg kisebb cékla, 1 zeller,  2 db sárgarépa, 1 kis fej karfiol, fűszerkömény, római kömény, majoranna, lestyán, babérlevél, borsikafű, gyömbér, juhsajt

A krumplit és a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük. A fűszerek keverékével ízesítjük. A tetejére is teszünk egy kis olajat, letakarjuk fóliával, majd 40 percig sütjük. Levesszük a fóliát és még 15 percig sütjük. A tetejére sajtot reszelünk.

Gombavagdalt

Hozzávalók 1 napra 4 főre: 40 dkg gomba, egy fej vöröshagyma, 1 tojás, zsemlemorzsa, 1 zsömle, petrezselyemzöld, bors, só

A gombát megtisztítjuk és apróra daraboljuk. A hagymát apró darabokra vágjuk és megpirítjuk forró olajban, majd beletesszük a gombát, sót, borsot, apróra vágott petrezselymet. Ha megpárolódott, hagyjuk kihűlni. Ez után a felvert tojással, az áztatott és kinyomkodott zsömlével összegyúrjuk a gombát majd pogácsákat formálunk belőle. zsemlemorzsába forgatjuk majd olajban kisütjük.

Túrós pogácsa

Ezt a receptet a nagymamámtól tanultam, legutóbb a fiúkkal csináltuk. Jó délutáni program lehet. Könnyű kinyújtani még nekik is, sőt, inkább arra kell figyelni, hogy ne nyújtsák túl vékonyra (ahogy ezt írom, jönnek vissza a gyerekkori érzéseim, hogy micsoda izgalommal kérdeztem a nagymamámat, hogy: Ez így jó, mama? Nem túl vékony? Jött a válasz is: Nem jó, nem jó, már túl vékony! És megigazította, vagy: Nagyon jó lesz, egy kicsit még nyújtsad! Arra figyeljetek még, hogy adjatok egy mélyebb edényben sok lisztet a gyerekeknek, hogy jól bele tudják mártani a pogácsaszaggatót, mert ragad a tészta. 🙂

hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 50 dkg vaj, só(ek)

A hozzávalókat összegyúrom, hűtőbe teszem és csak másnap nyújtom ki. A tetejét megkenem tojássárgával és teszek rá reszelt sajtot, majd kiszaggatom. Megsütöm. A szaggatóból úgy szokott kijönni a pogácsa, hogy egy kicsit a tenyeremhez ütögetem a formát, és akkor könnyebben kicsúszik. Jól be kell lisztezni minden szaggatás előtt, mert a tojás és a sajt odaragad a formához.

túrós pogácsa

Ananászos pulykamell

Ez a recept is a Bátor Tálból van. Itt tudod megvenni, ha szeretnéd!

Hozzávalók két napra 4 főre: 60 dkg csirke vagy pulykamell, olaj, egy doboz ananászkonzerv vagy friss ananász, majoranna

A megtisztított húst felkockázzuk, olajon hirtelen átsütjük, majd fűszerezzük, pároljuk. Tehetünk alá újhagymát is, ha szeretnénk. A felkockázott ananászt a húshoz adjuk és készre pároljuk. Rizzsel vagy párolt zellerrel nagyon finom.

ananászos csirke

Párolt zeller

Hozzávalók: zeller, olaj

A zellert megtisztítjuk és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kevés olajon, szinte a saját levében megpároljuk, esetleg egy kis vizet adunk hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.