Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Az eheti menüt Linda állította össze Nektek!
Hétfő-Kedd: Gyümölcsleves, Krumplifőzelék, Cicege
Szerda: Waldorf saláta csirkehússal
Csütörtök-péntek: Zöldbabfőzelék, fasírt
Szombat-vasárnap: Húsleves, Mákos guba
Bevásárló lista:
Gyümölcs gyümölcsleveshez ( meggyből, barackból, szilvából, almából, befőttből….)
4 dl tej
2 dl tejszín
2 kg kg krumpli
pirospaprika, só, bors
3 fej vöröshagyma
3 tojás
1 zeller
4 db alma
10 dkg ementáli sajt
majonéz, citromlé
1 marék dió
60 dkg csirkemell
1 kg zöldbab
1 nagy doboz tejföl
2 szál sárgarépa
60 dkg darált hús a fasírthoz
hús a levesbe, ki milyet szeret
zöldség a húslevesbe (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, fokhagyma, zeller, karalábé…)
3 l tej a mákosgubához
1 zacskó őrölt mák
10 dkg porcukor
1 vanília puding
4 ek cukor
vaj
Krumplifőzelék:
A mostani krumplifőzelék számunkra nagyon különleges, és ezt most szerettem volna megosztani veletek: A fiaim, Ábel és Andris (6 és 4) tavasszal a nagymamájukkal krumplit ültettek a telken. Most hétvégén szedték ki a földből a termést. Azt a krumplit is megtalálták, amit eredetileg elültettek. 🙂 Óriási élmény volt, ahogy szedegették ki a krumplikat a földből. A kertből szedtek hozzá egy kis hagymát és sárgarépát is. Ábel krumplifőzeléket szeretett volna, Andris pedig krumplilevest. A két ételt velük együtt fogom megfőzni, és jó étvággyal, elégedettséggel megenni. 🙂
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, egy közepes fazéknyi krumpli, só, pirospaprika, tejföl, esetleg liszt
A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, adunk hozzá sót, pirospaprikát. Megpucoljuk a krumplit és kockára vágjuk. Rátesszük a hagymára, és annyi vizet asunk hozzá, hogy pont ellepje. Puhára főzzük. Amikor kész, a tejfölt összekeverjük liszttel, és hozzáöntjük a krumplihoz. Úgy szoktam csinálni, hogy a tejfölhöz merek a krumpli levéből, a kis tálban elkeverem. így egyenletes lesz a lé, nem csomósodik össze benne a tejföl.
Cicege vagy Tócsni vagy Tócsi vagy Lapcsánka vagy Röszti
(Valaki ismer még valami nevet erre a finom ételre? Bogdán Zoli barátom Rókahúsnak hívja.)
Hozzávalók: 4 krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 6 ek finomliszt, 1 tk só, bors, olaj a sütéshez
A krumplit és a hagymát megpucolom és lereszelem, a többi hozzávalóval együtt összekeverem, és kanállal forró olajba szaggatom. Én egy kicsit ki szoktam lapítani, hogy könnyebben átsüljön. Tejföllel nagyon finom. 🙂