Heti menü és bevásárló lista 27. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az eheti menüt Julcsi állította össze Nektek!

H: Tökfőzelék, fasírt
K-Sz: Rántott patisszon, krumplipüré
Cs-P: Nyári gombaleves, sárgabarackos gombóc
Sz-V: Töltött paprika, főtt krumplival

Bevásárló lista:

2 x 1 kg darált hús
1 kg gyalult tök
2 kg krumpli
1 nagy patisszon
8 db tölteni való paprika
8 db sárgabarack
40 dkg gomba
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 cs. petrezselyem
1 cs. kapor
5 db vöröshagyma
1 db fokhagyma
1 liter paradicsomlé
1 nagy tejföl
15 dkg vaj
320 ml tej
10 db tojás
rizs
2 db zsemle
zsemlemorzsa
búzadara
liszt
olaj
ecet
cukor
bors
fűszerpaprika

Nyári gombaleves
 
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 db hagyma
  • 400 g gomba
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa (nagyobb)
  • 2 evőkanál liszt
  • bors
  • fűszerpaprika
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld
  • 3 l víz
g.leves 
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, a zöldségeket meghámozzuk, karikákra vágjuk, a hagymát apróra vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk.
Olajon az aprított hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított gombaszárat és picit együtt pároljuk őket.
Majd hozzáadjuk hozzáadjuk a zöldségeket, és a felaprított petrezselymet.
Összekeverjük, rátesszük a lisztet, elkeverjük, hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót, borsot és felöntjük a vízzel.
Végül beletesszük a gombát, és addig főzzük, míg a zöldségek puhák lesznek.
Tálaláskor tejfölt is kínálhatunk az elkészült, isteni finom nyári gombaleves mellé.
 
Sárgabarackos gombóc

A tésztához

  • 500 g krumpli
  • 1 db közepes tojás
  • 1 teáskanál búzadara
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál olaj
  • 100 g liszt

A töltelékhez

  • 8 szem sárgabarack
  • cukor

A panírhoz

  • zsemlemorzsa
  • vaj
b.gombóc 
Kevés vajat forrósítunk, és zsemlemorzsát pirítunk rajta, majd félretesszük.
A burgonyát meghámozzuk, felaprítjuk, majd addig mossuk, míg a víz tiszta nem marad rajta. Ezután feltesszük főni. Addig főzzük, míg teljesen át nem fő, azaz puha nem lesz.
Míg a burgonya fő, a sárgabarackokat óvatosan felnyitjuk. kivesszük a magot, és kristálycukrot, vagy kockacukrot teszünk a mag helyére.
Mikor a burgonya megfőtt, leöntjük róla a vizet, és alaposan összetörjük egy burgonyatörővel.
A burgonyához adjuk a tojást, búzadarát, olajat, csipet sót, lisztet. Majd egy fakanál segítségével alaposan összedolgozzuk a masszát.
A masszát kivesszük lisztes asztalra, és lisztes kézzel kissé átgyúrjuk.
0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát.
8×8 cm-es négyzetekre vágjuk a kinyújtott tésztát, a barackokat alaposan a négyzetekbe csomagoljuk.
Csipet sóval ízesített forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, és addig főzzük őket, míg fel nem jönnek a víz színére. Ha feljöttek, kiszedjük őket a vízből, és a korábban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk őket.
A kész gombócokat porcukrozzuk, sárgabarack lekvárral tálaljuk.
 
A recepteket köszönjük az Apróséfnek :).
A töltött paprika receptjét pedig megtalálhatjátok a honlapunkon :).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.