Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Az e heti menüt Linda állította nektek össze!
Menü, április 2-8.
Hétfő: fokhagyma krémleves, savanyú káposzta sült csirkével
Kedd: fokhagyma krémleves, savanyú káposzta, sült csirkével
Szerda: Zöldséges milánói spagetti
Csütörtök: Zöldséges milánói spagetti
Péntek: Zöldbab főzelék pörkölttel vagy főtt tojással
Szombat: Húsleves oldalasból és sült oldalas (levesben főtt oldalasból) krumplival
Vasárnap: Húsleves oldalasból és sült oldalas (levesben főtt oldalasból) krumplival
Receptek:
Fokhagyma krémleves
Hozzávalók: 6 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 leveskocka, olaj, liszt, só, bors, petrezselyem
A fokhagymát és a hagymát megpucolom és felvágom nagyobb darabokra. ‘ liter vízben a leveskockával, sóval, borssal kb. fél órán keresztül főzzük. Elkészítem a rántást (olaj, liszt, levesből egy kis lé), beleöntöm a levesbe és még 10 percig főzöm. Összeturmixolom, a végén teszek bele petrezselymet.
Zöldséges milánói spagetti
Na, ez egy olyan ennivaló, ami a sok zöldség ellenére nagyon ízlik a fiaimnak. Szeretik persze a bolognait is, de ezt is szívesen megeszik.
hozzávalók: 1-2 fej vöröshagyma, 3 db kaliforniai paprika, 15-20 dkg gomba, 20 dkg sűrített paradicsom, só, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, majoranna
Dinszteld meg a hagymát, tedd rá a kicsire felvágott paprikát, gombát, paradicsomszószt meg egy kis vizet és a fűszereket. Addig főzd, míg puha nem lesz minden. És már csak az a dolgod, hogy kifőzz egy kis tésztát, és lereszeld a sajtot. 🙂
Húsleves oldalasból és sült oldalas
Ezt a finomságot a múlt hétvégén ettem. Édesanyámmal együtt készítettük. Nagyon finom, és klassz, hogy két legyet ütünk egy csapásra. A leves is és a második is megvan egy húsból.
Húsleves
hozzávalók: 1 kg oldalas (ha tudod, kérd meg a hentest, hogy darabolja fel neked), fehérrépa, sárgarápa, krumpli, hagyma, tehetsz még a levesbe gombát, karalábét, zellert, kelkáposztát, ami csak van otthon
A húsleves elkészítése csak annyiban különbözik a szokásos levestől, hogy oldalasból készül. Én még sohasem készítettem korábban oldalasból levest, pedig nagyon finom. AMikor a hús már majdnem puha, csak akkor tegyük bele a zöldségeket a levesbe, különben szét fog főni.
Sült oldalas tepsiben sült krumplival
hozzávalók: levesben főtt oldalas, 8 szem krumpli, 3 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, olaj, só
Amikor kész a leves, vegyük ki belőle a húst, és hagyjuk kihűlni. Ha már csak langyos, tegyük bele egy kiolajozott tepsibe. A krumplit megpucoljuk és hasábokra vágjuk, majd egy kicsit vízben megfőzzük. Nem kell teljesen puhára, csak félig főzzük meg. Ha kész, tegyük a hús mellé, sózzuk meg és mehet a sütőbe. Ha szeretnénk, tehetünk mellé még hagymát, fokhagymát is.
“Heti menü és bevásárló lista 12.” bejegyzéshez ozzászólás