Heti menü és bevásárló lista 22.

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menüt Julcsi állította nektek össze!
A receptek a Nosalty.hu-ról valók.

H-K: Házi pestos tészta
Sz-Cs: Töltött karalábé
P: Spenót tükörtojással, főtt krumplival
Sz-V: Meggyleves, Sült oldalas krumplipürével
(a sült oldalas receptjét megtaláljátok a honlapunkon, a receptek között, vagy itt 🙂


Bevásárló lista:

 
80 dkg darált hús
1.5 kg oldalas
6 db tojás
2 cs. tészta
1 nagy pohár tejföl
4 dl főzőtejszín
tej
4 dkg vaj
16 ek parmezán sajt
3 dl rizs
1.5 kg krumpli
3 db paradicsom
2 db paprika
100 g friss bazsalikom
2 fej fokhagyma
4 fej hagyma
6 db karalábé
1 cs. petrezselyem
50 dkg spenót
2 db bio citrom
2 kg meggy
2 ek fenyőmag (esetleg dió)
2 dl extra szűz olivaolaj
olaj 
zsír
mustár
liszt
3 cs. valilliás cukor
cukor
bors
ételízesítő (vegeta) 
fahéj
őrölt szegfűszeg
szerecsendió

Házi pesto:
 
100 g friss bazsalikomlevél
2 dl extra szűz olívaolaj
16 evőkanál reszelt parmezán sajt
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál fenyőmag pirítva
pesto_1

Ha hagyományosan szeretnéd készíteni, egy mozsárban dolgozd össze a hozzávalókat, ha kevésbé érzed magadban a lendületet, akkor egy botmixer is megteszi. Miután kész vagy az aprítással, egy zöldes, illatos-ízes szószt kell kapnod.

Töltött karalábé
6 db karalábé, leveleivel együtt
80 dkg sovány darált hús
3 dl rizs
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db tojás
étolaj

bors
ételízesítő
1 nagy csokor petrezselyem
mustár
pici cukor
liszt
tejföl
toltott-karalabe
A karalábékat meghámozzuk, zsengébb leveleit félretesszük. Ezután a karalábékat kivájjuk, olyan vékonyra hagyva a falait, amennyire csak tudjuk. Elkészítjük a tölteléket a szokásos módon. A rizst félig megpároljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és egy pici olajon megfonnyasztjuk.Jól összedolgozzuk a darált húst, a rizst, a fonnyasztott hagymát, 1 db tojást, ízlés szerint sót és borsot adunk hozzá. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a karalábékat, a maradékból pedig gombócokat formázunk. Egy lábosba szórjuk a kivájt karalábéforgácsokat, és a vastag ereitől megszabadított, fellaskázott leveleket is beletesszük. Ráültetjük a tetejére a töltött karalábékat és a húsgombócokat. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Sót és egy kis ételízesítőt teszünk bele, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a karalábé megpuhul. Ha már puha a karalábé, kiszedjük a lábasból a gombócokkal együtt. Botmixerrel összezúzzuk a lábasban maradt karalábé forgácsokat és laskázott leveleket. Tejfölös habarással besűrítjük, hogy mártás állagú legyen. Pici cukrot és mustárt keverünk bele, és beleszórjuk az összeaprított petrezselymet. Visszarakjuk a karalábékat és a gombócokat, egyet forralunk rajta, és tálaljuk.

Meggyleves

160 dkg meggy (magozva)
4 dl főzőtejszín
8 dkg liszt
30 dkg cukor
3 csomag vaníliás cukor
2 db bio citrom
2 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)
1 tk szegfűszeg (őrölt, ízlés szerint)
2.4 l víz

meggyleves

A meggyet kimagozzuk. A citromokat karikára vágjuk. Egy lábosba tesszük a meggyet, a citromkarikákat, hozzáadjuk a cukrokat, a fahéjat és a szegfűszeget. Felöntjük a vízzel. Forrástól számítva 5-6 percet főzzük.Közben a főzőtejszínt kikeverjük a liszttel csomómentesre.A behabarás előtt a citromkarikákat kivesszük a levesből, és besűrítjük a levesünket. 1-2 percig forraljuk kevergetve, ha kell utána ízesítünk.A legfinomabb hidegen, így tálaljuk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.