Heti menü 41. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menül Linda állította össze nektek!

H- Lencseleves, rizskoch
K- Lencseleves, rizskoch
Sze- spenótos lasagne
Cs- Paradicsomos csicseriborsós pulykacomb pörkölt
P- Paradicsomos csicseriborsós pulykacomb pörkölt
Szo- Húsleves, meggymártás, főtt krumpli, levesben főtt hús
V- Húsleves, meggymártás, főtt krumpli, levesben főtt hús

Ezen a héten őszi szünet lesz, így egyrészt elutazunk, másrészt a gyerekek is itthon fognak ebédelni. 🙂 Így megosztom veletek az anyósom által készített meggymártás recpetet, mert náluk az lesz a menü, illetve találtam Főzelékes Ferinél egy nagyon klassz pulykacombból készített pörköltet. Gyakran főzök pulykacombból, és nagyon megörültem, hogy megtaláltam ezt a jól hangzó receptet. Eredetileg spenót is van benne, de azt nem teszek bele. De ti kipróbálhatjátok úgy is. 🙂

Lencseleves

A lencselevest én ugyanúgy készítem, mint a bablevest. A titka, hogy legyen benne valami finom füstölt husi. Múltkor a férjem nem kapott füstölt húst a boltban, így a bablevesbe tettem kétféle kolbászt és egy kis virslit is, nagyon finom lett. 🙂

hozzávalók: egy bögre egy éjszakára beáztatott lencse, sárgarépa, fehérrépa, füstölt hús, ppaprika, só, zsír vagy olaj

A beáztatott lencsét leszűröm, lemosom, és felteszem főni egy nagy fazékban vízzel. Teszek bele valamilyen vegeta jellegű dolgot. Nekünk van itthon az édesanyám által készített darált sózott zöldségkeverék. Ha pl. füstölt tarját veszek, akkor felvágom kis darabokra, és azt is beleteszem. Ha már puha, hozzáteszem a hosszúkásra felvágott fehérrépát és sárgarépát. Amikor minden megfőtt berántom. 🙂 Ha nálatok is szeretik a gyerekek a galuskát, azt is tehettek bele.

Meggymártás

kép forrása: csakarecept.blogspot.com

meggymartas

Még meg kell kérdeznem Mamit, hogy csinálja, és nem értem el telefonon. 🙂

Paradicsomos csicseriborsós pulykacomb

Ezt a receptet Szatmári Feri blogján találtam. Régebben voltak hetek, amikor mindig kipróbáltam valami új főzeléket, amit ő készített. Érdemes megnézni a blogját. 🙂

hozzávalók: 4 ek. kacsazsír, 1 fej vhagyma, 2 gr fokhagyma, ppaprika, 1/2 tk őrölt római kömény, 60 dkg pulyka felsőcomb filé, 2 dl paradicsomlé, 8 dl víz, 30 dkg csicseriborsó konzerv, negyed citrom leve, 20 dkg spenótpüré, só , bors

Felolvasztok két ek zsírt, és megforgatom rajta a felkockázott pulykahusit. Egy másik edényben 2 ek zsíron megdinsztelem a hagymát, ráteszem a fokhagymát, aztán ha kész, a ppaprikát és a római köményt. Ehhez hozzáadom a husit és egy kicsit még összeforgatom. Majd teszek hozzá vizet és puhára párolom. Ne legyen rajta túl sok víz, csak annyi, hogy párolódjon. Ha puha, hozzáteszem a paradicsomlevet és a csicseriborsót. Ha kell, teszek hozzá sót, borsot. A végén pedig, ha szeretnénk, a spenótot. Nagyon jól hangzik, írjátok meg, nektek milyen lett. 🙂

kép forrása: szatmariferi.blog.hu

pulykapori

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.