Heti menü 40. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menül Orsi állította össze nektek!

H- fokhagymakrémleves, tócsni
K- fokhagymakrémleves, tejberizs
Sze- zöldborsófőzelék, tejberizs
Cs- szilvaleves, zöldborsó főzelék
P- szilvaleves, quiche
Szo- sütőtök extra, palacsinta
V- hortobágyi palacsinta, vaníliakrém gyümölccsel

Quiche

kész leveles tészta
20 dkg bacon
1 nagy fej vöröshagyma
3 tojás
2 dl tejszín
só, bors, szerecsendió, fokhagyma

Kép forrása: www.pillsbury.com
Kép forrása: www.pillsbury.com

Egy kedves barátnőm készített ilyet egy hamisítatlan női partira, azonnal éreztem, hogy ez az én receptkategóriám: gyors ÉS nagyon finom, ráadásul hidegen és melegen is tökéletes. Én még azzal sem szoktam bajlódni, hogy a quiche-nek hagyományos kör alakja legyen, egyszerűen belesimítom a tésztát a leheletnyit kivajazott, magasfalú tepsibe. Közben a bacont megpirítom a hagymával együtt, a tejszínt és a tojásokat pedig összekeverem, kedv szerint ízesítem. Ha kész a bacon, és már alig bírok magammal az illatok miatt, kicsit lecsurgatom róla a zsírt, majd a hagymás bacont a tésztára simítom. Elvileg meg kéne várni, hogy kicsit kihűljön… Rázúdítom a tejszínes tojást és 200 C-on, gusztusosságig sütöm.

Sütőtök extra

Ez a recept és kép ismét a parféblogról való, tényleg szoktam ott időzni, hogy ihletet merítsek. Most változtatás nélkül közlöm a receptet, mert úgy jó, ahogy van :).

egy kisebb sütőtök (nyilván ez attól függ, hány főre készítjük)
só, bors
majoranna, kakukkfű
1 fej hagyma
sajt

sutotok-extra

A tököt ujjnyi vastag karikákra vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük sorba. A hagymát szintén karikázzuk, a sajtot reszeljük vagy szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, majd mindegyik szelet tökre ráteszünk egy hagymakarikát. Jöhet a kis majoranna, kakukkfű, majd mindegyikre egy szelet sajt. 180 fokon addig sütjük, míg a sajt megpirul, addigra a tök is átsül. Ajánlom mellé, hogy szintén sütőben süssünk virslit illetve vajas, sajtos kenyeret melegszendvicsként. A három együtt nagyon jó és laktató.

Vaníliakrém gyümölccsel

A recept és kép innen való, én egy jó ideje eszerint készítem a vaníliakrémet. Bármibe és bármihez.

1 l tej
7 1/2 evőkanál finomliszt
15 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
2 evőkanál főzős vaníliás puding
ízlés szerint gyümölcsök – bármi

vaniliakrem-gyumolccsel

A fehérjéből kemény habot verek, a többi hozzávalót pedig összekeverem egy lábosban. Lassú tűzön, állandó felügyelet mellett melegíteni kezdem. Addig főzöm és kavargatom, míg össze nem sűrűsödik. Hagyom kihűlni, addig megmosom és feldarabolom a gyümölcsöket. Ha a krém elérte a kellemesen fogyasztható hőmérsékletet, összekavarom a tojáshabbal, és kis tálakban, a gyümölcsökkel rétegezve tálalom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.