Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Az e heti menül Gréta állította össze nektek
H: Csirkepörkölt galuskával
K: Tárkonyos raguleves sonkagombóccal, banános-csokis muffin
SZ: Tárkonyos raguleves sonkagombóccal, tepsis sültcsirke
CS: Sárgaborsó főzelék, rozmaringos csirkemell
P: Sárgaborsó főzelék, tükörtojás
SZ-V: Gulyásleves, túrós csusza
Tárkonyos raguleves sonkagombóccal
Ez a leves nagyon laktató étel, így többnyire édességet készítek utána. Most sonkagombócot főztem bele, de az általam ismert eredeti verzió szerint főtt tojást kínálunk hozzá, és citromkarika is kerül a tányérba a tojáscikkek mellé.
Hozzávalók
1 db vöröshagyma apróra kockázva
kb. 3 db közepes sárgarépa szeletelve
1 db közepes fehérrépa szeletelve
fél karalábé kockázva
kb. 5 db közepes fej csiperke gomba
1 doboz csemegekukorica
egyéb zöldségek tetszőlegesen (borsó,kelkáposzta,karfiol, kelbimbó…)
1 db kezeletlen citrom
kb. 25-30 dkg pulykamell-filé
1 doboz 20%-os főzőtejszín
kicsi olaj
liszt
só, bors, szárított tárkony, petrezselyem
A gombóchoz
kb. 10 dkg füstölt sonka darálva
30 dkg főtt burgonya áttörve
15 dkg liszt
1 tojás
só, bors
Kicsi olajon megdinsztelem a hagymát, fehéredésig párolom rajta a húskockákat. A gomba kivételével mindent a húshoz adok, sózom, borsozom és hagyom, hogy párolódjon. A hús és zöldségek keverékét felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel. Amikor a leves forr, hozzáadom a gombát is. Ha minden szinte készre puhult, besűrítem a levest tejszínnel elkevert liszttel, sózom, borsozom, tárkonnyal és citromlével ízesítem.
Ha gombócot főzök bele, akkor ezt a tejszínes sűrítés előtt teszem. A gombóc hozzávalóit egyszerűen összegyúrom, ízesítem, majd apró, féldiónyi adagokat formázok a tésztából és a levesbe eresztem. Amikor megfőnek a gombócok, felúsznak a leves tetejére és szépen meg is nőnek.
Banános-csokis muffin
Ez a muffin egy jolly joker: hamar elkészül, elronthatatlan és mindenki szereti nálunk. Amikor éppen nincs otthon banán, akkor kerülhet bele túró is, de már fahéjjal is készítettem – tökéletes alapreceptnek bizonyult. Először érdemes az eredeti recept szerinti banános verzióval próbálkozni, mert így fogod tudni később, milyen állagúnak kell lennie a tésztának, ha a fő hozzávalót mással szeretnéd pótolni.
Hozzávalók
1 nagy vagy 2 kisebb puha banán
2,5 dl tej
1 tojás
6 dkg vaj
18 dkg liszt
12 dkg cukor
10 dkg étcsoki vagy csokicsipsz
A banánt összetöröm, hozzáadom az olvasztott vajat, a cukrot, majd a tojással is szép fényesre keverem. Fokozatosan, felváltva adagolom a tojásos masszához a sütőporral vegyített lisztet és a tejet, majd a legvégén a csokidarabkákat. 12 kapszlis kivajazott formába kanalazom, majd 180 fokon nagyjából 20 percig sütöm.