Heti menü 31. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menüt Orsi állította össze Nektek!

H-K barackleves, paradicsomos húsgombóc
Sze-Cs spenótos hal metélt tésztával
P-Szo rakott krumpli
V sütőzacskós csirke, rizs, joghurtos padlizsánsaláta

Barackleves

1 kg őszibarack
cukor ízlés szerint
csipet só
25 dkg mascarpone

oszibarack leves 002

Ez a leves a szégyenletesen egyszerű gyümölcslevesek közé tartozik. A barackot meghámozom, feldarabolom és bő vízben puhára főzöm. Ha kész, kiveszek belőle egy kis tálnyi barackot, a többit összeturmixolom. Utána a mascarponét teszem a turmixpohárba, hozzáöntök egy kis baracklevet, és azt is összekeverem. Belelöttyintem a levesbe, felforralom. Beleteszem a barackdarabokat, kihűtöm és kész. Szerintem nem lehet abbahagyni :).

Sajttal sült hal, spenótos metélt tésztával

1 csomag tőkehal filé
10 dkg sajt
10 dkg mascarpone
szerecsendió
1 kis fej hagyma
kis olaj/vaj
25 dkg metélt tészta
25 dkg spenót
5 gerezd fokhagyma
kis tej

sajtos hal spenotos tesztaval_1

A recept eredetije és a kép a feherfalat.blog.hu-ról származik, de lehet, hogy a tulajdonos már rá sem ismerne… :). A lényeg azért megmaradt.
A hagymát apróra vágom és egy kis olajon/vajon megdinsztelem. Hozzáadom a mascarponét, elkeverem, majd a reszelt sajtot, sózom-borsozom-szerecsendiózom, összerottyantom és kész. Közben a sütőt előmelegítem 200 C-ra, a halat bepakolom a magas falú, olajjal vékonyan kikent tepsibe. Ráöntöm az elkészült sajtos szószt és alufóliával letakarva beteszem a sütőbe. 15-20 perc alatt elvileg elkészül, de én egyrészt közben leöntöttem róla a keletkezett vizet és a végén még ráhúztam néhány percet alufólia nélkül, grillezve, hogy a sajtos finomság megpiruljon.
Közben a tésztát felteszem főni, a fokhagymát összenyomva megrotyogtatom némi olajon, hozzárakom a spenótot, sót, borsot. Kicsit összekevergetem, hagyom puttyogni, majd felöntöm egy kis tejjel és készre főzöm. 
Tálalásnál már ízlés dolga, hogy összeelegyítjük-e a spenótot és a tésztát, lényegében mindegy, mindenképp nagyon finom.

Sütőzacskós csirke

csirkecomb számolatlanul
csirkefűszersó vagy
bármilyen kedvenc fűszer

olaj

Megint egy arcátlanul egyszerű darab, csak időt kell hagyni neki. A combokat megtisztítom, bekenem az olajjal összekevert fűszerekkel. Bepakolom a zacskókba, majd a leírás szerint bekötöm a zacskó száját, megszurkálom, stb. Szintén az előírások szerinti hőfokra melegítem a sütőt, beteszem a tepsibe állított zacskós combokat és legalább 1-1/2 órát sütöm. Ha megpuhult, kiszedem őket a zacskóból és most már burok nélkül sütöm tovább őket, pirulásig. Sok tennivaló nincs vele, viszont igen-igen kellemes a végeredmény!

Joghurtos padlizsánsaláta

1 padlizsán
nagy pohár görög joghurt (inkább 450 gr, mint 330)
1 gerezd fokhagyma
1 lilahagyma
1 csokor petrezselyem
fél citrom leve

bors
olaj

padlizsansalata

A török éttermekből a kedvenc fogásom, szerintem hibátlan eledel. Ezt a verziót az aprosef.hu támogatta :). Érdemes egy éjszakát altatni a hűtőben, csak javít a helyzeten. 
A padlizsánt felkockázom, sózom-borsozom, és az olajjal kikent tepsiben, 15-20 perc alatt, 200 fokon puhára sütögetem. Közben felaprítom a hagymát és a petrezselymet, összenyomom a fokhagymát, egy tálba teszem őket, rányomom a fél citromot, sózom, borsozom, és összekeverem a joghurttal. Ha kész a padlizsán, kicsit hűlni hagyom, és langyosan beleteszem a joghurtos csodába. Ha bírom, beteszem a hűtőbe, de néhány jutalomfalat is teljesen érthető.

Jó étvágyat kívánunk erre a hétre is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.