Fogyókúrán a lakás… 1.

Szép volt a Húsvét, idén is jól sikerült, kellemesen belaktunk sonkából-tojásból. Most jöhetnek az ünnepidéző és maradékfeldolgozó receptek, sódarleves, sonkás tészta, tojássaláta, és a többi finomság. Az övünket is épp csak egy aprócska lyukkal kell odébb állítani, és nyilván nemsokára megszűnik ez az akár kellemetlennek is mondható feszülés, gyomor- és béltájon. Igen, határozottan jó lesz majd egy kicsit kevesebbet enni, és ha tényleg eltüntettük a maradékokat, akkor ismét felmerülhet majd a fogyókúra vissza-visszatérő gondolata.


Ahogy egy-egy ünnep után a kissé túlzott mennyiségű ételtől a testünk túltelítődik és megfeszül, ugyanúgy a lakásunkon is évről évre nyomokat hagyhat, ha túl sok mindent gyömöszölünk bele. S ahogy a fogyókúra során a testünk, úgy egy nagy lomtalanítás során a lakásunk is szívesen megszabadul a sok felhalmozódott haszontalanságtól.
És milyen sok közös vonás van a két folyamatban!

1. Tervezgetés, tervezgetés… na, de elkezdeni??
Mind a fogyókúrát, mind a selejtezést hosszasan és gondosan lehet előre eltervezni, azután pedig még több ideig… halogatni. “Most igazán nem alkalmas, mert jövő héten van Márti szülinapja, akkor nem tehetem meg, hogy nem eszem a sütikből…”. “Tényleg jó lenne lefogyni, de semmi időm, hogy tornázzak is.”, “A hétvégén nem tudom elpakolni a téli csizmákat, mert jönnek Anyuék, nem fogok cipőt pucolni, míg itt vannak…”, “Ezt a hatalmas dobozt végképp nincs energiám kinyitni, úgyis tudom, kb. mi van benne, eddig is elvolt itt a pince mélyén…”.

halogatás
Mindkettőhöz nagyon könnyű kifogásokat találni, de igen nehéz elkezdeni. Pedig ha egyszer tényleg rászánjuk magunkat, már az első eredmények is hatalmas örömmel járhatnak. Az első végleg leadott kiló és az első évek óta halogatott feladat elvégzése önmagában hordja a jutalmát, szárnyakat ad és kitartást a folytatáshoz.

2. Lemondások és erőfeszítések
Hiába minden szuper recept és kilófaló csodaital, a fogyókúra áldozatokkal jár és rengeteg tudatos erőfeszítést, akaraterőt kíván. Hasonlóképpen a lakás lefogyasztásának is számtalan nehézsége van – ez tagadhatatlan. Száz és száz apró döntés a száz és száz kicsi tárgyról, emlékről, s mindannyiszor meg kell acéloznunk a szívünket és az eszünkre hallgatni, a vágyott, távoli cél érdekében. Az érzelmileg nehéz pillanatokon is átsegítő, kőkemény akarat nélkül nem fogunk nagyot és az egész életünket megváltoztató eredményeket elérni.

akaraterő

De ha most gyengének is érzed magad egy ekkora feladathoz, a jó hír az, hogy – bár ez a fogyókúra esetén kétélű mondás – “evés közben jön meg az étvágy”. Vagyis ahogy ráérzel a selejtezés (vagy kilóvesztés) jó és egészséges ízére, egyre könnyebb és könnyebb lesz majd megszabadulni a feleslegektől.

3. Kevesebb a bevitel
Igen, nagyon fontos erről is beszélni. Hogy ahogyan a fogyókúra alatt nem lehet pukkadásig zabálni magunkat, úgy a selejtezés folyamata alatt sem szabad kitartó munkánkat tizenöt újabb kihagyhatatlanul olcsó felsővel jutalmaznunk.

bevitel

Inkább keresztezzük a kettőt: ha fogyózol, vehetsz egy bomba nadrágot, ha viszont selejtezel, inkább lepd meg magad egy tiramisuval. Ha viszont mindkettőt egyszerre… akkor… nagyon tisztellek :), és marad a jutalomfürdő, jutalommozi és társaik.

S ha kíváncsi vagy a folytatásra is, figyeld és lájkold a FB oldalunkat!

Fogyókúrán a lakás… 1.” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.