Heti menü és bevásárló lista 8.

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menüt Linda állította nektek össze! 

Március 7-13. 

Hétfő: Bableves, Túrós kuglóf

Kedd: Bableves, Túrós Kuglóf

Szerda: Töltött paprika

Csütörtök: Töltött paprika

Péntek: Krumpliléleves, Sóska, főtt krumpli

Szombat: Rakott krumpli

Vasárnap: Rakott krumpli

 

Bevásárló lista: 

A listába mindent beleírok, amire az ételek elkészítéséhez szükség van. Ezekből biztosan sok minden van neked otthon, azokat húzd ki a listáról. :) A mennyiségek egy 4 fős családra szólnak, ahol két napra főzök, ott a két napi adaghoz vannak a mennyiségek.

Bevásárló lista:
 
– egy bögre száraz bab (egy éjszakára beáztatni)
– 3-4 sárgarépa
– 1-2 fehérrépa
– fokhagyma
– liszt, pirospaprika, olaj
– 12 tojás
– valamilyen füstölt hús (csülök, sonka, kolbász)
– 25 dkg vaj
– 1 bögre cukor
– liszt
– 1 cs sütőpor
– 25 dkg túró
– fél liter paradicsomlé
– fokhagyma
– fél kg darált hús
– fél bögre rizs
– fagyasztott sóska
– krumpli
– kolbász
– tejföl
 
 
Bableves
 
Áztasd be a babot úgy, hogy ellepje a víz, egy éjszakára. Ha csülköt vettél, tedd egy nagy fazék vízbe. Forrald fel a vízzel, öntsd el róla, majd tegyél rá egy új adag vizet. Azért kell leönteni az első adagot, hogy ne legyen túl sós a leves.
Ha a csülök már félig megfőtt, tedd bele a babot, 3 gerezd fokhagymát megpucolva, egészben, és főzd tovább a levest. Amikor a bab is már majdnem megfőtt, tedd bele a sárgarépát és a fehérrépát. Addig főzd, míg a répa is meg nem puhul. Én szoktam tenni a levesbe egy fél leveskockát is, vagy a szüleim által készített zöldségkeveréket.
Ha kész, rántsd be és tegyél bele galuskát. (Rántás: Felmelegítesz egy kis olajat, teszel rá két evőkanál lisztet és egy kis pirospaprikát. A végén felengeded vízzel és beleöntöd a levesbe.)
 
bableves
 
Túrós kuglóf
 
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 1 csipet só, 1 bögre kristálycukor, 2 tojás, 2 bögre liszt. 1 cs sütőpor, 25 dkg túró
 
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Összekeverem a vajat, a cukrot, a sót és a túrót egy tálban. hozzáadom a tojást, majd a sütőporral összekevert lisztet. Beleöntöm a kivajazott kilisztezett kuglóf formába, és 50 percig sütöm.
 
túrós kuglóf
 
Töltött paprika
Nekem ez az egyik kedvenc ételem, a nagymamám istenien készíti. Az ő receptjét osztom meg veletek. 🙂
 
Hozzávalók: fél liter paradicsomlé, 1 tojás, 4 gerezd fokhagyma, fél kiló darált hús, pirospaprika, só, bors, fél bögre rizs
 
Lé: Egy kis olajon rántást csinálok egy púpos evőkanál liszttel és egy mokkáskanál pirospaprikával. 2-3 dl vízzel felengedem, teszek bele fél liter paradicsomlevet (ha túl sűrű, akkor egy kis vizet is.) és sót. Felforralom.
 
Gombóc: Egy tálba beleteszem a darált húst, 1 tojást, 4 gerezd összezúzott fokhagymát, pirospaprikát, sót, borsot és fél bögre rizst. Összegyúrom. Ezzel néhány paprikát megtöltök. nem kell megtömni, mert a rizs megdagad főzés közben.
A maradékból gombócot csinálok, beleteszem a lébe, és takarékon egy órát főzöm. Fontos, hogy nem nagyon szabad kevergetni, inkább rázzátok meg az edényt. Ha kész, tehetek a lébe egy kis cukrot.
 
töltött paprika
 
Krumpliléleves
Amikor kislány voltam, a nagymamám sokat készített a tesómnak és nekem krumplilélevest. Nagyon szerettük. Ilyen levest akkor tudsz készíteni, ha amúgy valamiért főtt krumplit is csinálsz. A leves a nagyon finom melléktermék. 🙂
 
Hozzávalók: Főtt kumpli leve, olaj, hagyma, pirospaprika, tojás, liszt, só
 
Olajon dinszteld meg a hagymát, adj hozzá sót és pirospaprikát, ezt öntsd fel a főtt krumpli levével. Főzz bele reszelt tésztát.
 
Reszelt tészta: Üss fel egy tojást, verd fel. Tegyél bele sót és annyi lisztet, amivel kemény, reszelhető tésztát tudsz gyúrni. Ha meggyúrtad reszeld le az almareszelőn. Érdemes a megreszelt tésztához egy kis lisztet adni, hogy ne ragadjon össze. Tedd bele a levesbe, és főzd meg.
 
 

Heti menü és bevásárló lista 8.” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.