Heti menü és bevásárló lista 6.

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Ezen a héten Linda állította össze Nektek a menüt!

Február 22-28. 

Hétfő: Tojásleves, zöldborsó főzelék, fasírt

Kedd: Tojásleves, zöldborsó főzelék, fasírt

Szerda: Frankfurti leves, Szilvalekváros kakaós csiga

Csütörtök: Frankfurti leves, szilvalekváros kakaós csiga

Péntek: Hal salátával (Tudjátok, a férjem elutazik, szóval gyorsan halat eszünk! 🙂 Általában paprikás lisztben megforgatom és megsütöm.)

Szombat: Emeletes sertésborda céklával, túrós kuglóf

Vasárnap: Emeletes sertésborda céklával, túrós kuglóf

 

Bevásárló lista: 

A listába mindent beleírok, amire az ételek elkészítéséhez szükség van. Ezekből biztosan sok minden van neked otthon, azokat húzd ki a listáról. :) A mennyiségek egy 4 fős családra szólnak, ahol két napra főzök, ott a két napi adaghoz vannak a mennyiségek.

  • 12 tojás
  • egy zacskó mélyhűtött zöldborsót
  • 3 db répa
  • tejföl
  • pirospaprika, liszt, só
  • 60-70 dkg darált hús a fasírthoz
  • 2 zsömle
  • 5 db vöröshagyma
  • fokhagyma
  • bors
  • egy fej kelkáposzta
  • virsli
  • 3-4 szem krumpli
  • köménymag vagy őrölt kömény
  • majoranna
  • 60 dkg búzaliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 5 ek. kristálycukor
  • 8 tk holland kakaópor
  • 6 ek szilvalekvár
  • tengeri hal
  • zöld saláta
  • 1kg karaj
  • egy szál füstölt kolbász
  • szeletelt bacon – egy csomag
  • 30 dkg sajt
  • főzőtejszín
  • ketchup

Receptek: 

Frankfurti leves

Ez egy egyszerű és nagyszerű leves. Nálunk otthon nem volt szokásban, de a világ legkedvesebb anyósától megtanultam. 🙂

hozzávalók: egy fej kelkáposzta, majoranna, kömény, virsli, tejföl

A kelkáposztát leveleire szedjük, és kisebb darabokra tépjük vagy vágjuk. EGy nagy fazékba tegyük bele a kelkáposztát, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, tegyünk bele majorannát, köményt és sót. (Én nem szeretem a köményt, de ha őrölt formában teszem a levesbe, úgy nagyon finom ízt ad neki, és nem kell ráharapnom. ) Ha szeretnénk, tehetünk bele felkockázott krumplit is. Ha megfőtt a kelkáposzta, teszek bele felkarikázott virslit, berántom és a végén teszek bele tejfölt.

frankfurti

Szilvalekváros kakaós csiga

Na, az a nagy kedvenc mostanában, így muszáj veletek megosztanom. 🙂 A fiúkkal is jó móka! A tésztát könnyű kinyújtani, lekvárral és kakaóval bekenni. És nagyon finom, főleg, ha sok lekvárt és sok kakaót tesztek bele.

Nagyon sokáig nem mertem kelt tésztát készíteni, mert nagyon nehéznek tűnt, elérhetetlennek, hogy az élesztő felfusson, meg a tészta megkeljen! De egyáltalán nem nagy ördöngősség, szóval ha nem csináltál még, itt az ideje! 🙂

hozzávalók:

tésztához: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 dl tej a tésztához, 10 dkg vaj, fél tk só, 2 ek kristálycukor, 2 tojás + 1 a kenéshez

A töltelékhez: 10 dkg vaj, 3 ek kristálycukor, 8 tk holland kakaópor, 6 ek kenhető állagú szilvalekvár (Nekünk a szilva már elfogyott, de más lekvárral is finom.)

A tésztához a tejet langyosra melegítjük. Fontos, hogy langyos legyen, ne forró! Tegyünk bele egy kis cukrot. Ez kell ahhoz, hogy felfusson az élesztő. Morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni. Az élesztő fel fog futni, vagyis szürke felhő szerű képződmény lesz a tej tetején. Ha nem fut fel, nem baj. Úgy is lehet használni.

A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olvasztott vajat, a tojást, az élesztős keveréket, majd addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyre téve (én bele szoktam tenni egy pokrócba) 40 percig kelesztjük. (A tészta tetejét is érdemes belisztezni, akkor nem ragad hozzá a konyharuhához, ha annyira megkel.)

Lisztezett deszkára tesszük, 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, megkenjük szilvalekvárral. A vajat egy tálban habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót és a cukrot, alaposan elkeverjük. A masszát egyenletesen a tésztára kenjük, majd feltekerjük. 2 cm széles szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 20 percig pihentetjük, majd megkenjük a felvert tojással. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

kakaós csiga

Emeletes sertésborda

Ez egy igencsak férfias étel, a férjem mindig nagyon örül, ha ezt készítem ebédre. 🙂 Céklát terveztem hozzá. (Két adagban szoktam megsütni, mert két napra sok hús kell. Elkészítem mindkét adagot, csak külön napon sütöm meg.)

hozzávalók: 1 kg karaj, szeletelt bacon, füstölt kolbász, hagyma, ketchup, sajt, tejszín

Kb. ujjnyi vastagra felszeletelem a karajt, teszek rá sót, borsot. Kicsit kiklopfolom. Egy jénai vagy római tál aljára teszem a bacont, rá a husit. A hagymát megpucolom és karikára vágom, ráteszem a husira. Most a sajt fele következik, ráreszelem a tetejére, majd erre a kolbászt.

Mártás: Egy tálban összekeverem a tejszínt, a ketchupot, és a sajt másik felét. Ráöntöm a kolbászra, és beteszem a sütőbe. 180-200 fokon másfél-két órát sütöm. A vége felé leveszem a tetejéről a fóliát és pirosra sütöm.

Jó étvágyat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.