Heti menü és bevásárló lista 20.

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menüt Orsi állította nektek össze!

H-K: Fűszeres paradicsomleves, tojásos galuska
Sz-Cs: Almaleves, tonhalsaláta
P: Juhtúrós puliszka
Sz-V: Bakonyi húsgombóc, rizs, epres tiramisu

 
Bevásárló lista
50 dkg eper
2 db alma
2 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
1 zacskó salátakeverék
2-3 szem paradicsom
1 db kaliforniai paprika

1 kígyóuborka
1 csokor újhagyma
16 tojás
300 g tejföl
kis doboz joghurt
50 dkg mascarpone
250 ml habtejszín
30-40 dkg juhtúró
80 dkg konzerv paradicsom
25 dkg darált hús
30 dkg kukoricadara
12 dkg cukor
1 vaníliás cukor
10 dkg babapiskóta
4 ek napraforgó olaj
leveskocka
2 ek méz
30 dkg liszt
2 ek zsemlemorzsa
3 ek zsír
1 tk pirospaprika
só, bors, petrezselyem
bazsalikom, oregano, kakukkfű
fahéj
 
Juhtúrós puliszka
 
30 dkg kukoricadara
30-40 dkg juhtúró
kis doboz tejföl
juhturos puliszka
 
1 liter vizet felteszek forrni, 1 kk sóval. Amikor forr, beleöntöm a kukoricadarát, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, míg sűrű lesz, de nem kemény. Egy sütőtál alját vékonyan kivajazom. Egy sor puliszkát simítok az aljára, rámorzsolom a túró 1/3-át, majd puliszkaréteg jön ismét, és így folytatom míg tart az alapanyagból. A tetejére túrót szórok, és beteszem a forró sütőbe (vagy ha sietek, a mikróba) addig, míg a tetején a túró megolvad. Közben 1-2 szelet füstölt szalonnából vágott apró kockákból szalonnatepertőt készítek, ezt lehet a tetejére szórni. Melegen, tejföllel tálalom.
(Forrás: erdely.ma)
 
Bakonyi húsgombóc

A gombás szószhoz:
2 ek napraforgó olaj
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
1 tk pirospaprika
2 dl alaplé (leveskockából)
150 g tejföl
1 ek liszt
só, bors, petrezselyem

Húsgombóchoz:
25 dkg darált hús
1 tojás
2 ek zsemlemorzsa
só, bors

bakonyi husgomboc

A darált húst összedolgozzuk a tojással és a zsemlemorzsával. Sóval, borssal ízesítjük, majd apró gombócokat formázunk. A kétféle hagymát és a gombát megtisztítjuk. A hagymát és a fokhagymát apró kockákra, a gombát szeletekre vágjuk. A forró olajban a hagymát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a gombát és a fokhagymát, további 3-4 percig sütjük, megszórjuk a paprikával, elkavarjuk, felöntjük a levessel. Sóval, borssal ízesítjük, felfőzzük, hozzáadjuk a húsgombócokat, lefedve, alacsony hőmérsékleten, néha megkavargatva, kb. 25 percig főzzük. A tejfölt simára kavarjuk a liszttel. Ráöntjük a húsgombócokra, elkavarjuk, és további 5 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, és hozzákeverjük a petrezselymet.
(Forrás: nosalty.hu)

Epres tiramisu
4 tojás
12 dkg cukor
50 dkg mascarpone
250 ml habtejszín
10 dkg babapiskóta
50 dkg eper
epres tiramisu
Egy pár epret felkockázunk, majd cukor és egy pici víz hozzáadásával szirupot főzünk belőle. Miután elkészült kihűtjük. A tojások sárgáját 12 dkg cukorral turmixgéppel habosra keverjük, majd beletesszük a mascarponét és kis adagokban tovább keverjük. Egy másik edényben felverjük a habtejszínt, ha nem cukrozott, akkor adunk hozzá egy kis porcukort, majd belekeverjük a mascarpone-s krémbe. Pár szem epert meghagyunk díszítésnek, a többit kis kockára vágva belekeverjük a kész krémbe. Egy üvegtál aljára teszünk egy kis krémet, majd az előzőleg elkészített epres szirupba mártjuk a babapiskótákat és a krémre hegyezzük. Nem kell eláztatni a piskótát, éppen hogy csak belemártjuk. Erre egy újabb réteg krém kerül, majd újból a babapiskóta. A tetejét befedjük a maradék krémmel és eperrel díszítjük. Hűtőbe tesszük 3-4 órára.
Jó étvágyat és minél naposabb időt kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.