Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Az e heti menüt Julcsi állította nektek össze!
A színek hete! Zöld, piros, sárga :), mert itt a tavasz!
A receptek Vrábel Kriszta: Végtelen spagetti című szakácskönyvéből származnak.
35 dkg fehér liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 dl víz
1 tk. só
5 dkg aszalt paradicsom
5 dkg kukorica
5 dkg füstölt hús (vagy húsos kolozsvári szalonna)
olaj a sütéshez
30 dkg kalács (lehet száraz is)
4 szobahőmérsékletű tojás
5 dkg vaj
4 dl tej
35 dkg eper
15 dkg porcukor
Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. A kalácsot szeleteljük, rétegezzük egy sütőben süthető tál aljára. Keverjük el a tejet a porcukor felével, a felolvasztott olvasztott vajjal és a 4 tojás sárgájával. Öntsük a keveréket a kalácsra. Szórjuk rá és közé egyenletesen a felezett/negyedelt epreket, tegyük az előmelegített sütőbe sülni 15 percre.
Míg sül, elektromos habverővel kezdjük el habnak felverni a fehérjét (legyen szoba-hőmérsékletű, ez fontos, így könnyű kemény habnak felverni!). Mikor már habos, de még nem kemény, púpozott evőkanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Minden kanál cukor között verjük kb. 1 percet a habot, addig, amíg fényes, sűrű, vágható masszát nem kapunk.
Vegyük ki a sütőből a kalácsot, kenjük rá a tetejére a cukros tojáshabot (formázzuk kedvünkre) és tegyük vissza sülni 15 percet. Langyosan is nagyon finom, de a legfinomabb hidegen, így szépen vágható a puding.