Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Az e heti menüt Orsi állította nektek össze!
H – tojásleves, tejszínes-gombás tészta
K – tojásleves, tejszínes-gombás tészta
Sze – spenót tükörtojással, egzotikus csók
Cs – spenót tükörtojással, egzotikus csók
P – paradicsomos húsgombóc tört krumplival
Szo – paradicsomos húsgombóc tört krumplival
V – tortilla sok-sok zöldséggel és fűszeres mártással
Bevásárló lista
2-3 zsemle
8-10 db félkész tortilla lap
4 dl tejszín
50 dkg mascarpone
2 nagy tejföl vagy joghurt
20 dkg vaj
12 gerezd fokhagyma
40 dkg gomba
1 1/2 kg krumpli
1 uborka
1 lilahagyma
1 vöröshagyma
1/2 kg paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 citrom
21 tojás
60 dkg csirke- vagy pulykamellfilé
50 dkg darált hús (ízlés szerint szárnyas vagy sertés)
1 l olaj
1 csemege uborka
1 üveg paradicsom püré (kb fél liter passzírozott paradicsom)
1,5 kg spenót (mirelit)
1 kg liszt
10 dkg rizs
25 dkg barna cukor
1 csomag sütőpor
75 dkg masni- vagy orsó tészta (vagy bármilyen… :))
15 dkg fehér csoki
15 dkg egzotikus aszalt gyümölcs
só
pirospaprika
bors
kakukkfű
bazsalikom
oregano
rozmaring
köménymag
szárnyas fűszerkeverék
csípős fűszerkeverék vagy szósz
ételízesítő
leveskocka
Egzotikus csók
40 dkg liszt
1 cs. sütőpor
20 dkg vaj
25 dkg barna cukor
15 dkg fehér csokoládé
15 dkg egzotikus aszalt gyümölcs (nálam ananász)
1 citrom reszelt héja
2 tojás
1/2 dl víz (recept szerint 1-1,5 dl)
Ez a recept az egyik habkönnyű olvasmányomból való, Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság c. alkotásából. Még ha a mű nem is teljesen hozza az Agatha Christie által felállított színvonalat, a benne szereplő kekszreceptek miatt mindenképp érdemes kinyitni.
A csokit és az aszalt gyümölcsöket apróra vágom, a lisztet és a sütőport összekeverem, majd belemorzsolom a vajat. Hozzáadom a cukrot, a csokit, a gyümölcsöket, a citromhéjat, végül a tojást és a vizet, ez utóbbit lassan adagolva, hogy nehogy túl folyós legyen. A tepsire sütőpapírt borítok, majd ízlés szerint kis- vagy nagyobb kanállal halmokat pakolok a sütőpapírra, egymástól némi távolságra, mivel a sütés során kissé szétterpeszkednek majd a kekszek. 190 C-on, 12-15 percig sütöm óvatosan, de nem kell, hogy megpiruljanak, vagy akár teljesen megkeményednek, mivel az ideális állapotukat akkor érik el, ha még szinte kissé sületlenül vesszük ki hűlni. Néhány perc után leszedjük a papírról (addigra meg is szilárdulnak, ideális esetben) és megkóstoljuk az első darabokat.
Paradicsomos húsgombóc
Húsgombóchoz:
50 dkg darált hús
1 vöröshagyma
1 tojás
10 dkg rizs
só
bors
pirospaprika
Paradicsomszószhoz:
1 üveg paradicsomszósz
kis olaj
só
cukor
kakukkfű
oregano
rozmaring
bazsalikom
+krumpli a körethez
A hagymát apróra vágom, majd a többi hozzávalóval együtt összeállítom a húsgombóc masszáját. Apró gombócokat formázok és forró, sós vízben (de lehet leveskockás, vagy ételízesítős is, rosszat nem tesz neki) kifőzöm. Közben a krumplit meghámozom, kockákra vágom és szintén felteszem főni. A paradicsomszósz alá öntök egy kis olajat és a fűszerekkel, cukorral, sóval együtt összerottyantom.
Tortilla
uborka
csemege uborka
paradicsom
lilahagyma
fejessaláta
fokhagyma
8-10 bolti tortilla lap
60 dkg csirke- vagy pulykamell filé
szárnyasfűszer
tejföl
ételízesítő
csípős szósz (tabasco vagy Erős Pista)
A húst felkockázom és összekeverem a szárnyas fűszerrel. A zöldségeket kockákra, karikákra, darabokra vágom, majd a húst, kicsi olajon megpirítom. A tejfölt összekeverem az ételízesítővel, vagy fokhagymával, csípős (tabasco) szósszal, ami éppen jön, de persze lehet többféle mártogatóst is csinálni. A tortilla lapokat forró serpenyőben, olaj nélkül egy-két perc alatt megsütöm, majd azonnal tálalom.
Sziasztok. Szeretnem megköszönni az ötletet, hogy előre kell menüt kialakítani. Amíg csak egy gyerekem volt nem okozott problémát, hogy mikor és mit főzök. Most, hogy négyen vagyunk, rengeteg energiát és időt spórol meg a heti menü rendszer.
Mi nem eszünk húst, de igy is találok remek ételötleteket. Koszonom nektek.
Köszi Rita! De jó!!!! -ha van jó recept ötleted, elküldheted te is. 🙂
Biztosan kipróbálom, de kár bolti tortillát venni, ez a recept hulla egyszerű és negyed annyiba kerül. 🙂
30 dkg liszt, 4 ek. olaj, 1 tk. só, fél csomag sütőpor, amennyi langyos vizet felvesz.
Összegyúrod a vizet fokozatosan adagolva, hogy ne legyen ragacsos, csak nyújtható. 15 perc pihi, golyót formálsz belőle palacsintasütő méretűt mondjuk és 1 mm-re nyújtod. 1-2 percig kell oldalanként sütni (ha kicsit hólyagos, nem baj és már kész is. Én ezt a fázist csinálom utoljára, mert csak melegen finom. Nagyon bevállt, mást – egyenlőre- ki sem próbálok. 🙂