Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Az e heti menüt Orsi állította össze nektek.
Heti menü
H-K: tejszínes-tonhalas tészta
Sze-CS: bácskai rizses hús
P-Szo: zelleres paradicsomleves, rántott gríz
V: zöldségleves, natúr csirkemell, zöldsalátával, vajdasági medvehagymás tekercs
Tejszínes-tonhalas tészta
2 tonhal konzerv
25 dkg mascarpone
2 gerezd fokhagyma
fél vöröshagyma (elhagyható)
1/2 kg tészta (fusilli, penne)
néhány kanál olaj
reszelt sajt
só, bors
Már a recept címe is csalás, mivel én a tejszínes ételek nagy részében tejszín helyett mascarponét használok. Szeretem, hogy így sosem lesz túl híg a szósz, ha kell, egy kis tejjel tudom hígítani.
A vizet felteszem főni, ha forr, beleteszem a tésztát. Közben a hagymá(ka)t apróra vágom/összenyomom, az olajon megfuttatom, majd ráteszem a lecsöpögtetett halkonzervet. Kicsit összefőzöm, majd jöhet a mascarpone és a fűszerek is. Egyet-kettőt rottyantok rajta és kész is. Összekeverem a tésztával, tálaláskor pedig megszórom sajttal.
Rántott gríz
1 l tej
12 ek búzadara
ízlés szerint cukor, vaníliás cukor
egy-két ek liszt
A panírozáshoz:
liszt
tojás, só
zsemlemorzsa
A tejből és a darából sűrű tejbegrízt főzök, folyamatosan kevergetem, majd a cukro(ka)t csak a legvégén adom hozzá. Ha már pöfög, leveszem a tűzről, belekeverem a lisztet és kicsit (jó esetben akár fél órát is) állni hagyom.
Ha kicsit megszilárdult, kanállal szaggatok belőle, lelapított korongokat formálok és szokásos módon bepanírozom, majd kisütöm őket. Lehet porcukorral, lekvárral, vagy csokiszósszal tálalni.