Heti menü 55. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Az e heti menüt Gréta állította össze nektek.

H: krumplifőzelék, párolt halfilé

K: krumplifőzelék, tükörtojás

SZ-CS: sajtos chilis bab jégsaláta ágyon

P: tojásleves, rakott karfiol

Szo: rakott karfiol, túrós-erdei gyümölcsös galette

V: francia hagymaleves cipóban, zöldséges tepsis csirke, rizs

Sajtos chilis bab jégsaláta ágyon

Hozzávalók

40 dkg darált marhahús

1 db vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 vörösbab konzerv

1 üveg rusztikus paradicsompüré

1 kk. kakaópor

½ kk. fahéj

1 ek. kristálycukor

só, bors, oregánó

kevés chili (nálunk ez sajnos kimarad)

20 dkg trappista sajt

1 fej jégsaláta

Elkészítés

Ezt a receptet tulajdonképpen a McDonald’s-tól tanultam. Egyszer, még évekkel ezelőtt nagyon éhesen beestem, és örömmel konstatáltam, hogy éppen van élet a hamburgeren túl is: a chilis babnak ez a sajtos-salátás változata volt akkor a heti/havi (?) újdonság. Nem tudom, meddig volt kapható, de én azóta sem készítem másként ezt a finom ragut.

Az apróra darabolt hagymákon elkezdem pirítani a darált húst. Amikor kezd kifehéredni, fűszerezem: sót, borsot, oreganót teszek bele. Hagyom kicsit összeérni az ízeket, majd mehet a hús mellé a paradicsomszósz és a babkonzerv is. Mielőtt megejteném az utolsó ízesítést, még beleteszem a kakaóport, a fahéjat és a cukrot is. Végül még egy kicsi só, bors, oregánó, és aki teheti, mert nem ülnek majd kicsi gyerekek az asztalhoz, chilivel tökéletesíti. A tálalásnál apróra kockázott jégsaláta kerül  a tányérok aljára, erre szedem rá a forró húsos-babos ragut, és a tetejét alaposan megszórom reszelt trappistával.

Túrós-erdei gyümölcsös galette (francia pite)

Hozzávalók

20 dkg liszt

10 dkg vaj

1 dl natúr joghurt

25 dkg túró

1 tojás

3 ek. kristálycukor

csipet só

20 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)

Elkészítés

A lisztet elkeverjük egy kanál cukorral, majd hozzáadjuk a vaj és joghurt keverékéhez. A tésztát összegyúrjuk, és kb. 30 percig  a hűtőben pihentetjük. Közben a sütőt melegítsük elő 180 C-ra, a tojást keverjük el, tegyünk félre belőle 1 evőkanálnyit a tészta megkenéséhez, a többi tojást keverjük el a túróval és a maradék 2 ek. cukorral. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 8 mm vastagra. Helyezzük a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a túróval, majd szórjuk rá a gyümölcsöket. A tészta széleit körben hajtsuk vissza, kenjük meg a félretett felvert ojással. Az előmelegített sütőben süssük 25-30 perc alatt készre a pitét.

galette

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.