Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Az e heti menüt Gréta állította össze nektek.
H: krumplifőzelék, párolt halfilé
K: krumplifőzelék, tükörtojás
SZ-CS: sajtos chilis bab jégsaláta ágyon
P: tojásleves, rakott karfiol
Szo: rakott karfiol, túrós-erdei gyümölcsös galette
V: francia hagymaleves cipóban, zöldséges tepsis csirke, rizs
Sajtos chilis bab jégsaláta ágyon
Hozzávalók
40 dkg darált marhahús
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 vörösbab konzerv
1 üveg rusztikus paradicsompüré
1 kk. kakaópor
½ kk. fahéj
1 ek. kristálycukor
só, bors, oregánó
kevés chili (nálunk ez sajnos kimarad)
20 dkg trappista sajt
1 fej jégsaláta
Elkészítés
Ezt a receptet tulajdonképpen a McDonald’s-tól tanultam. Egyszer, még évekkel ezelőtt nagyon éhesen beestem, és örömmel konstatáltam, hogy éppen van élet a hamburgeren túl is: a chilis babnak ez a sajtos-salátás változata volt akkor a heti/havi (?) újdonság. Nem tudom, meddig volt kapható, de én azóta sem készítem másként ezt a finom ragut.
Az apróra darabolt hagymákon elkezdem pirítani a darált húst. Amikor kezd kifehéredni, fűszerezem: sót, borsot, oreganót teszek bele. Hagyom kicsit összeérni az ízeket, majd mehet a hús mellé a paradicsomszósz és a babkonzerv is. Mielőtt megejteném az utolsó ízesítést, még beleteszem a kakaóport, a fahéjat és a cukrot is. Végül még egy kicsi só, bors, oregánó, és aki teheti, mert nem ülnek majd kicsi gyerekek az asztalhoz, chilivel tökéletesíti. A tálalásnál apróra kockázott jégsaláta kerül a tányérok aljára, erre szedem rá a forró húsos-babos ragut, és a tetejét alaposan megszórom reszelt trappistával.
Túrós-erdei gyümölcsös galette (francia pite)
Hozzávalók
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 dl natúr joghurt
25 dkg túró
1 tojás
3 ek. kristálycukor
csipet só
20 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
Elkészítés
A lisztet elkeverjük egy kanál cukorral, majd hozzáadjuk a vaj és joghurt keverékéhez. A tésztát összegyúrjuk, és kb. 30 percig a hűtőben pihentetjük. Közben a sütőt melegítsük elő 180 C-ra, a tojást keverjük el, tegyünk félre belőle 1 evőkanálnyit a tészta megkenéséhez, a többi tojást keverjük el a túróval és a maradék 2 ek. cukorral. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 8 mm vastagra. Helyezzük a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a túróval, majd szórjuk rá a gyümölcsöket. A tészta széleit körben hajtsuk vissza, kenjük meg a félretett felvert ojással. Az előmelegített sütőben süssük 25-30 perc alatt készre a pitét.