Heti menü 53. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Az e heti menüt Gréta állította össze nektek.

Heti menü

H-K: borsóleves, rakott krumpli

SZ: gombás-tejszínes farfalle

CS-P: babgulyás, túrógombóc

Szo: karfiolleves, rizseshús

V: karfiolleves, borsós tokány kagylótésztával, mágnás diós pite

 

Borsós tokány

Igen, tényleg borsós, nem borsos! A gyerekek miatt az erős fűszereket hanyagolom, a zöldségeket viszont ahol lehet, duplázom.

Hozzávalók

70 dkg csirkemell

15 dkg füstölt szalonna

1 vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 zöldpaprika

1 paradicsom

20 dkg zöldborsó

20 dkg csiperkegomba

2 közepes sárgarépa

tejföl

só, bors, pirospaprika

Elkészítés

A szalonnát zsírjára pirítom, a sült szalonnakockákat kiszedem, majd a zsírra rádobom az apróra darabolt hagymákat. Megszórom pirospaprikával, majd beleteszem a húst, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ha a hús kifehéredett, fokozatosan mehet bele a többi zöldség is. Időről-időre ízesítem. Amikor minden megpuhult, beleteszem a korábban kisütött szalonnakockákat, tejföllel behabarom. Ha szeretném, hogy kicsit krémesebb-testesebb legyen a szaftja, kicsi lisztet is teszek bele. Rizzsel és tésztával is nagyon finom.

 tokany

Mágnás diós pite

Hozzávalók

A tésztához:

30 dkg liszt

12 dkg vaj

8 dkg cukor

½ cs. sütőpor

1 tojássárgája

kicsi tej

A töltelékhez:

fél üveg baracklekvár

14 dkg cukor

15 dkg dió

1 vanília kikapart magja

2 tojássárgája és 3 fehérje

Elkészítése

A lisztet a cukorral, a sütőporral és a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az egy tojássárgát és a tejet is. Rugalmas tésztát kell kapnunk. Egy kb. 25 x 35 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát, megkenjük a lekvárral. Ezt követően összeállítjuk a diós masszát: a tojássárgákat elkeverjük a cukorral és a vaníliával, hozzáadjuk a darált diót, majd finoman beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjéket. Ez a krémet eloszlatjuk a lekváros tészta tetején. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 30-35 perc sütést követően elkészül az illatos piténk. Ha a teteje gyorsan pirulna, fedjük le, mert a diós hab könnyen megkeseredik.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.