Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Az e heti menüt Gréta állította össze nektek.
Heti menü
H-K: borsóleves, rakott krumpli
SZ: gombás-tejszínes farfalle
CS-P: babgulyás, túrógombóc
Szo: karfiolleves, rizseshús
V: karfiolleves, borsós tokány kagylótésztával, mágnás diós pite
Borsós tokány
Igen, tényleg borsós, nem borsos! A gyerekek miatt az erős fűszereket hanyagolom, a zöldségeket viszont ahol lehet, duplázom.
Hozzávalók
70 dkg csirkemell
15 dkg füstölt szalonna
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
20 dkg zöldborsó
20 dkg csiperkegomba
2 közepes sárgarépa
tejföl
só, bors, pirospaprika
Elkészítés
A szalonnát zsírjára pirítom, a sült szalonnakockákat kiszedem, majd a zsírra rádobom az apróra darabolt hagymákat. Megszórom pirospaprikával, majd beleteszem a húst, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ha a hús kifehéredett, fokozatosan mehet bele a többi zöldség is. Időről-időre ízesítem. Amikor minden megpuhult, beleteszem a korábban kisütött szalonnakockákat, tejföllel behabarom. Ha szeretném, hogy kicsit krémesebb-testesebb legyen a szaftja, kicsi lisztet is teszek bele. Rizzsel és tésztával is nagyon finom.
Mágnás diós pite
Hozzávalók
A tésztához:
30 dkg liszt
12 dkg vaj
8 dkg cukor
½ cs. sütőpor
1 tojássárgája
kicsi tej
A töltelékhez:
fél üveg baracklekvár
14 dkg cukor
15 dkg dió
1 vanília kikapart magja
2 tojássárgája és 3 fehérje
Elkészítése
A lisztet a cukorral, a sütőporral és a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az egy tojássárgát és a tejet is. Rugalmas tésztát kell kapnunk. Egy kb. 25 x 35 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát, megkenjük a lekvárral. Ezt követően összeállítjuk a diós masszát: a tojássárgákat elkeverjük a cukorral és a vaníliával, hozzáadjuk a darált diót, majd finoman beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjéket. Ez a krémet eloszlatjuk a lekváros tészta tetején. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 30-35 perc sütést követően elkészül az illatos piténk. Ha a teteje gyorsan pirulna, fedjük le, mert a diós hab könnyen megkeseredik.