Heti menü 52. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Az e heti menüt Linda állította össze nektek.

H-K: Rakott kel

SZ-CS: Zöldborsó krémleves, székely káposzta

P: Pizza

Szo-V: Húsleves, modenai csirke spagettivel

A rakott kelt és a pizzát megtaláljátok a receptek között.  ( http://rendberaklak.hu/receptjeink/ )

Zöldborsó krémleves

Tudom, hogy a zöldborsó nem idény zöldség, de a friss zöldborsót sajnálom leturmixolni, abból inkább friss levest vagy főzeléket szoktam készíteni, vagy egyszerűen csak nyersen megesszük. Így télen, néha jól esik egy kis tavaszi íz:

Hozzávalók: egy zacskó mélyhűtött zöldborsó, 1 vöröshagyma, só, bors, tejszín, esetleg pirított fenyőmag vagy napraforgó mag.

A hagymát megpucolom, apróra vágom és megdinsztelem. Teszek rá sót, borsot és a mélyhűtött borsót. Felengedem egy kis vízzel. Ha megfőtt, beleöntöm a tejszínt, ha kell, még fűszerezem, és leturmixolom. Pirítok hozzá egy kis magot. 🙂 Jó étvágyat!

zoldborso-kremleves

kép forrása: Binjal’s veg kitchen

Székely káposzta

A zöldborsó krémlevessel ellentétben ez egy igazi téli étel. A savanyú káposztának ilyenkor van igazi idénye.

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg sertés comb vagy diója (Ez is sertés hús, nem tudom pontosan, melyik része, de nagyon szép hús szokott lenni. Kérjétek a hentesnél. 🙂 ) , 1 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, fokhagyma, a tálaláshoz tejföl és finom, friss kenyér

Megmosom a húst és apró kockákra vágom. Megpucolom a vöröshagymát, apróra vágom. Megdinsztelem egy kis zsíron vagy olajon. Teszek rá sót, aztán ha megpuhult, akkor pirospaprikát, borsot, fokhagymát és egy kicsi vizet. Ráteszem a hagymára a felkockázott húst, és ha kell, még vizet. Eddig olyan, mintha pörköltöt készítenék. 🙂

A káposztát megkóstolom. Ha nagyon sós, akkor a felét egy kicsit vízzel megmosom. Az egészet nem kell, mert akkor elmegy az íze. Ha felforrt a hús, akkor ráteszem a káposztát is. Annyi vizet teszek rá, hogy ellepje. Legalább egy órát kell főzni. Néha meg is kell keverni.

szekely-kaposzta

kép forrása: eztfaldfel.blogspot.com

Modenai csirke spagettivel

A férjem családjában ez a bingó étel, amit mindenki szeret. Kicsik, kamaszok, felnőttek. Így ha Ajkára megyünk, az étlapon mindig szerepel ez az egyszerű és finom étel.

Hozzávalók: 70 dkg csirkemell, oregánó, bazsalikom,  kukorica konzerv, tejszín, spagetti

A csirkemellet megmosom és apró darabokra vágom. Nálunk Mami egész kicsi darabokra vágja, hogy a legkisebb unoka is meg tudja enni. 🙂 A felvágott húst olajon megforgatom, teszek rá bazsalikomot és oregánót, meg persze sót. Amikor majdnem kész, hozzáöntöm a kukoricát. A végén tejszínt és még egy kis oregánót és bazsalikomot is teszek bele. Kifőzöm a spagettit és kész.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.