Heti menü 36. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menüt Gréta állította össze Nektek!

H: zellerkrémleves, gyümölcsös tejespite
K: zellerkrémleves, túrógombóc
Sze-CS: tökfőzelék, paradicsommal és sajttal sült csirkemell
P: carbonara spagetti , friss saláta
Szo: húsleves, levesben főtt hús, paradicsomszósz
V: húsleves, sült oldalas, tejszínes sült burgonya, gyümölcsös joghurtos pite

 

Sült oldalas

Hozzávalók:

Kb 1 kg sertésoldalas
só, bors, szárított kakukkfű

A nagyjából 1 kg-nyi sertésoldalast szépen megtisztítom, a csontok mentén darabolom. A zsírját nem távolítom el, mert az a végén szépen pörcösre pirul majd rajta. A megtisztított húsról felitatom a nedvességet, majd alaposan sózom, kicsit borsozom és szárított kakukkfűvel bedörzsölöm (nem sajnálom a mennyiséget). Fóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem a húsdarabokat, pici vizet öntök alá, hogy az első 1 órában puhára párolódjon, lefedem és kb 160-180 fokos sütőbe tolom. Amikor úgy érzem, alaposan megpuhult a húsom, a sütőt grillfokozatra állítom, magasabb hőmérsékletre kapcsolom, és az ételt alapos pirulásig, időről-időre húslével locsolgatva készre sütöm.

oldalas

Tejszínes sült burgonya

Hozzávalók:

1-1,5 kg burgonya
8-10 gerezd fokhagyma
1 doboz 20%-os főző-vagy habtejszín
1 csokor petrezselyem
só, bors
olivaolaj

A megpucolt burgonyát közepesen vékony szeletekre vágom, készre főzöm, vigyázok, hogy a szeletek szépen egészben maradjanak. Amikor enyhén kihűlt, fóliával bélelt, olivaolajjal kikent sütőbe terítem, bátran, bőkezűen sózom, kicsit borsozom és a vastagon szeletelt fokhagymákat arányosan rászórom, kicsi olajjal a tetejét is meglocsolom. Kb 160-180 fokos sütőbe tolom a fűszeres burgonyát, és várom, hogy piruljon-hólyagosodjon a teteje. Fontos, hogy a fokhagyma is kapjon egy kis színt, de ne égjen keserűre. Ha ez megtörtént, a tepsit félig kihúzom a sütőből és a pirult burgonyát aprított friss petrezselyemmel megszórom, a tejszínnel megöntözöm. Miután visszatoltam a sütőbe a köretet, már csak annyi a dolgom, hogy az utóbbi hozzávalókkal alaposan összeforraljam.

Gyümölcsös joghurtos pite

Ez a pite egyszerűsége ellenére nagyon elgáns, mert tortaformában sütöm és rusztikus is, mert a formát sütőpapírral bélelem, azzal együtt adom az asztalra az elkészült süteményt, így közvetlenül felszelés előtt húzom le róla a gyümölcslétől enyhén felragadt papírt.

Hozzávalók:

1,5 bögre liszt
½ kk szódabikarbóna
½ kk sütőpor
10 dkg vaj
½ bögre joghurt
2 tojás
¾ bögre cukor
1 rúd vanília kikapart magja

A tetejére:

kb 20-25 dkg lédús gyümölcs (szeder, ribizli, szilva,áfonya…)
porcukor

A sütőt előmelegítem, a tortaformát sütőpapírral kibélelem. Az enyhén olvasztott vajat a cukorral, vaníliával, tojással és a joghurttal alaposan elkeverem, majd hozzáadom a sütőporral és szódabikarbonával összevegyített lisztet. Egyneművé keverem a masszát,  majd a formába öntöm, a gyümölcsöket a tészta tetejére szórom és betolom a pitét a 180 fokos sütőbe. Ha  a tetetje túl gyorsan pirulna, fóliával letakarom. Tűpróbával ellenőrzöm a tészta belsejét, ha átsült, a teteje is szép piros és a gyümölcsök is folyósra párolódtak, elkészült a desszert. Hűlés után megszórom porcukorral.

Ez a vasárnapi ebéd nem a diéta jegyében zajlik…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.