Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk, és be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire szombaton, kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát, és be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Január 18-24.
Hétfő: Paradicsomleves, Zuza pörkölt, krumplipüré
Kedd: Paradicsomleves, Zuza pörkölt, krumplipüré
Szerda: Sült csirke, Waldorf saláta
Csütörtök: Sült csirke, Waldorf saláta (a vadashoz való húst itt készítem elő, mert két napig állni kell hagyni a hűtőben)
Péntek: Brokkoli krémleves, spenótos tészta
Szombat: Vadas, Kladdaka (svéd süti)
Vasárnap: Vadas, Kladdaka (svéd süti)
Bevásárló lista:
A listába mindent beleírok, amire az ételek elkészítéséhez szükség van. Ezekből biztosan sok minden van neked otthon, azokat húzd ki a listáról. 🙂
- 1 l paradicsomlé,
- egy doboz sűrített paradicsom
- fokhagyma
- pirospaprika
- olivaolaj
- oregánó, bazsalikom
- zuza
- krumpli a krumplipüréhez és a brokkolikrémleveshez
- vaj
- csirkecomb
- 3 zellergumó
- 4 db alma
- 2 marék dió
- 10 dkg ementáli sajt
- majonéz
- 6 dl tejföl, 2dl a salátához, 2 dl a spenóthoz, 2 dl a vadashoz
- brokkoli 50 dkg
- levesgyöngy a brokkolikrémleveshez
- répa (2-3 kg, kell a vadasba és a brokkolikrémlevesbe is)
- csavart tészta
- spenót
- 1 kg marhahús (szép színhú, pl. felsál vagy hátszín)
- vöröshagyma
- babérlevél
- mustár
- citrom
- cukor
- fekete kakaópor
- vaníliás cukor
- 5 tojás
- 150 gr vaj
- 4 dl liszt
- zsömle a vadashoz, ha akarsz zsömlegombócot is készíteni
Ehhez a listához gondold végig, hogy mit szoktatok reggelizni, vacsorázni. Elfogyott-e valamilyen tisztítószer, wc papír. VAn-e olyan alapanyag (olaj, liszt, cukor, rizs…), amiből már kevés van.
Leírok nektek egy-két receptet is:
Waldorf saláta
hozzávalók: 3 zellergumó, 4 db alma, 10 dkg ementáli sajt, 2 ek majonéz, citromlé, 2 marék dió
A zellert és az almát meghámozom, és a nagy lyukú reszelőn lereszelem. A sajtot is lereszelem ugyanígy. A diót durvára vágom. A tejfölt, majonézt, citromlevet összekeverem. ráöntöm a lereszelt alapanyagokra, összekeverem és hozzáadom a diót.
Brokkolikrémleves
hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 15 dkg krumpli, 15 dkg répa, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
A brokkolit, a krumplit, a répát és a hagymát megpucolom és felvágom kisebb darabokra. A fokhagymát és a hagymát olajon megdinsztelem, hozzáadom a krumplit és a répát, vizet és leveskockát. Addig főzöm, amíg félig megpuhul, akkor hozzáadom a brokkolit is. Amikor minden megfőtt, összeturmixolom, és adok hozzá egy kis főzőtejszínt. Sóval, borssal ízesítem.
Vadas
hozzávalók: 1 kg marhahús, 2 nagy fej vöröshagyma, sok sárgarépa, só, babérlevél, mustár, citrom, esetleg cukor
A marhahúst nagyobb darabokra vágom, és felforrósított zsírban megforgatom. A répát és a hagymát megtisztítom és feldarabolom. A zöldséget, és a kicsit megforgatott húst egy lábosba teszem, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Teszek bele sót és babérlevelet. Az egészet berakom a hűtőbe, és 2 napig állni hagyom.
Amikor lejár a két nap felteszem főni, addig főzöm, amíg a hús meg nem puhul. Akkor kiveszem a húst és a babérlevelet, és összeturmixolom a zöldségeket. Ízesíthetem mustárral, tejföllel, citromlével, cukorral. (A tejfölt úgy teszem bele, hogy jól összekeverem, és teszek hozzá egy kis meleg szószt, így öntöm bele a lábosba. Így nem lesz darabos a tejföl.) Megvárom, amíg a hús egy kicsit kihűl, felszeletelem és visszateszem a szószba.
Zsemlegombóc a vadashoz:
A zsömlét felvágom kockákra, megpirítom zsíron vagy olajon. Készítek egy nokedli tésztát, beleforgatom a zsömledarabokat. Kanállal forró vízbe adagolom és kifőzöm.
Kladdaka
Hozzávalók: 4 dl cukor, 4 ek kakaópor, 4 tk vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 150 gr vaj, 4 dl liszt
A sütőt előmelegítem 175-180 fokra. A cukrot összekeverem a vaníliás cukorral, sóval és tojással és a kakaóporral. A vajat felolvasztom, és belekeverem a a cukros, kakaós tojásba. Végül hozzáadom a lisztet. Az egész masszát kivajazott sütőformába öntöm. Érdemes csatos formába tenni. Kb. 20 percig kell sütni. Akkor jó, ha a közepe folyós marad. Én 15 percnél rá szoktam nézni, hogy jó-e már (általában még nem jó) és utána 5 percenként nézegetem, mert hamar túl tud sülni. Persze túlsütve is mindig elfogy. 🙂
Jó étvágyat és könnyű hetet mindenkinek!
“Heti menü és bevásárló lista 1.” bejegyzéshez egy hozzászólás
A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.