Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Az e heti menüt Linda állította össze nektek.
H-K: Rakott kel
SZ-CS: Zöldborsó krémleves, székely káposzta
P: Pizza
Szo-V: Húsleves, modenai csirke spagettivel
A rakott kelt és a pizzát megtaláljátok a receptek között. ( http://rendberaklak.hu/receptjeink/ )
Zöldborsó krémleves
Tudom, hogy a zöldborsó nem idény zöldség, de a friss zöldborsót sajnálom leturmixolni, abból inkább friss levest vagy főzeléket szoktam készíteni, vagy egyszerűen csak nyersen megesszük. Így télen, néha jól esik egy kis tavaszi íz:
Hozzávalók: egy zacskó mélyhűtött zöldborsó, 1 vöröshagyma, só, bors, tejszín, esetleg pirított fenyőmag vagy napraforgó mag.
A hagymát megpucolom, apróra vágom és megdinsztelem. Teszek rá sót, borsot és a mélyhűtött borsót. Felengedem egy kis vízzel. Ha megfőtt, beleöntöm a tejszínt, ha kell, még fűszerezem, és leturmixolom. Pirítok hozzá egy kis magot. 🙂 Jó étvágyat!
kép forrása: Binjal’s veg kitchen
Székely káposzta
A zöldborsó krémlevessel ellentétben ez egy igazi téli étel. A savanyú káposztának ilyenkor van igazi idénye.
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg sertés comb vagy diója (Ez is sertés hús, nem tudom pontosan, melyik része, de nagyon szép hús szokott lenni. Kérjétek a hentesnél. 🙂 ) , 1 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, fokhagyma, a tálaláshoz tejföl és finom, friss kenyér
Megmosom a húst és apró kockákra vágom. Megpucolom a vöröshagymát, apróra vágom. Megdinsztelem egy kis zsíron vagy olajon. Teszek rá sót, aztán ha megpuhult, akkor pirospaprikát, borsot, fokhagymát és egy kicsi vizet. Ráteszem a hagymára a felkockázott húst, és ha kell, még vizet. Eddig olyan, mintha pörköltöt készítenék. 🙂
A káposztát megkóstolom. Ha nagyon sós, akkor a felét egy kicsit vízzel megmosom. Az egészet nem kell, mert akkor elmegy az íze. Ha felforrt a hús, akkor ráteszem a káposztát is. Annyi vizet teszek rá, hogy ellepje. Legalább egy órát kell főzni. Néha meg is kell keverni.
kép forrása: eztfaldfel.blogspot.com
Modenai csirke spagettivel
A férjem családjában ez a bingó étel, amit mindenki szeret. Kicsik, kamaszok, felnőttek. Így ha Ajkára megyünk, az étlapon mindig szerepel ez az egyszerű és finom étel.
Hozzávalók: 70 dkg csirkemell, oregánó, bazsalikom, kukorica konzerv, tejszín, spagetti
A csirkemellet megmosom és apró darabokra vágom. Nálunk Mami egész kicsi darabokra vágja, hogy a legkisebb unoka is meg tudja enni. 🙂 A felvágott húst olajon megforgatom, teszek rá bazsalikomot és oregánót, meg persze sót. Amikor majdnem kész, hozzáöntöm a kukoricát. A végén tejszínt és még egy kis oregánót és bazsalikomot is teszek bele. Kifőzöm a spagettit és kész.