Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
H-K: Paradicsomleves, kiflifelfújt
SZ-CS: Rakott krumpli
P-Szo: Rántott hal és sajt, rizs, házi majonéz
V: Baconbe göngyölt szűzérme, krumplipüré, erdei gyümölcsös öntet
Baconbe göngyölt szűzérme, erdei gyümölcsös öntettel
1 kg szűzérme
20 dkg szeletelt bacon
só
bors
1/2 kg fagyasztott erdei gyümölcs
4-5 ek keményítő
cukor
A szűzérméket megtisztítom, amennyire kell, sózom, borsozom, majd három egyenlő darabra vágom. A darabokat begöngyölöm a baconökbe, és enyhén kiolajozott tepsibe teszem. Először alufólia alatt sütöm, kb fél órát, majd újabb félóráig alufólia nélkül, esetleg grillen.
Amíg sül a hús, a gyümölcsöket egy fazékba teszem és elkezdem főzni. Egy kis tálkában a keményítőt összekeverem egy kis hideg vízzel és cukorral. Ha a gyümölcs felolvadt, összeturmixolom és hozzáöntöm a keményítőt, kicsit összefőzöm és kész.
Kiflifelfújt
száraz kifli fejenként 1 db
3-4 tojássárgája és fehérje külön
cukor
3/4 l tej
1-2 ek liszt
15 dkg darált dió
baracklekvár
A sárgáját, a cukrot és a lisztet csomómentesre keverem, főzni kezdem, majd lassan hozzáadva a tejet, vaníliasodót főzök belőle. A kifliket felszeletelem, és a kész sodóba áztatom. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verek, ehhez lehet tenni egy kis cukrot is, de anélkül is elég édes lesz a végeredmény. A habot beleforgatom a szottyos kiflikbe. Egy tűzálló tálat vékonyan kivajazok, és elkezdem rétegezni a felfújtat: kifli – dió – lekvár – kifli – dió – lekvár. Az utolsó réteg kifli legyen.
Ha kész 25-30 percig sütöm 175 C-on, amíg kellemesen megpirul a teteje és a felfújt összeáll.
Jó étvágyat!