Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
H: Burgonya krémleves, cukkínis – sonkás quish
K: Burgonya krémleves, cukkínis – sonkás quish, saláta
SZ: Húsos káposzta
CS: Húsos káposzta, lusta túrós
P: Paradicsomos lasagne
SZ: Karfiolleves, tepsis csirke zöldségekkel
V: Karfiolleves, fasírt, krumplipüré
Húsos káposzta
Ezt a sűrű levest végtelenül egyszerű elkészíteni, ugyanakkar nagyon laktató és látványos. Sokáig a receptjét sem olvastam el, mert biztos voltam benne, hogy a bonyolult és hosszadalmas procedúra végén az erdemény is kétséges. Rosszul gondoltam: gyakorlatilag elronthatatlan étel, napokig eláll és a karácsonyi menü részeként is megállja a helyét.
Hozzávalók
1 nagy fej káposzta
1 vöröshagyma
1 kisebb füstölt csülök vagy legalább 1/2 – 3/4 kg egyéb füstöthús
Kb ½ kg sertéscomb
tejföl
liszt
só, bors, babér, köménymag, ecet
Elkészítés
Ha csülökkel készítem az ételt, akkor előző nap puhára főzőm a húst, és másnap a füstölt lével engedem fel a levest. A káposztát apró csíkokra darabolom, a hagymát lereszelem, a combot és a füstölthúst kicsi darabokra kockázom. Olajon megpirítom kissé a hagymát, ráterítek egy nagy adag káposztát, köménymagot, sót, borsot szórok rá, és egy babért is rádobok. A húskockák egy részét a fűszeres káposztára szórom. Újabb káposztaréteg következik, majd az előzőekhez hasonlóan haladok tovább. Amikor minden alapanyagot felhasználtam, felöntöm a káposztát vízzel vagy füstöltlével és felteszem közepes lángon főni. Hosszú ideig nincs gondom vele. Amikor a káposzta megfőtt (addigra a húsok is megpuhulnak), lisztes-pirospaprikás habarást készítek és besűrítem a levest. A felhasznált liszt mennyisége nagyban függ attól, hogy korábban mennyi folyadékkal engedtem fel a levest. Úgy sűrítem, hogy picit testessé váljon a lé, inkább krémes, mint vizes jellege legyen. A végén sózom és ecettel savanyítom, tejföllel tálalom.
Lusta túrós
Évekkel ezelőtt a barátnőmnél kóstoltam először ezt az édességet, aki úgy konferálta fel a desszeretet, hogy ez egy igazi „anyukabarát” süti. Tényleg végtelenül egyszerű elkészíteni. Amikor kóstoltam, nyár volt, és a túrós réteg alig látszott ki a rengeteg meggy alól. Isteni volt. Ennek az édességnek több verziójával találkoztam azóta. A batátnőm már receptet váltott, én ragaszkodom. Gyümölccsel és gyümölcs nélkül is készíthető.
Hozzávalók (sütő méretű tepsihez)
30 dkg liszt
20 dkg cukor
1 cs. sütőpor
½ kg túró
2 cs. vaníliás cukor
- 40 dkg gyümölcs
½ l tej
4 tojás
kicsi vaj (kb 3 dkg)
Elkészítés
A lisztet a cukorral és a sütőporral összekeverem, a száraz keverék felét az alaposan kivajazott tepsibe rendezem. Rámorzsolom a túrót és megszórom vaníliás cukorral. Erre halmozom a gyümölcsöt, amit a lisztes keverék másik felével felületesen befedek. A tejet a tojásokkal elkeverem és egyenletesen meglocsolom vele a sütemény tetejét. Villával itt-ott picit kavarok rajta, hogy a folyadék lejusson a lisztes réteg aljáig, kb fél órán át pihetetem, hogy alaposan átázzon. Mielőtt sütőbe teszem, apró vajdarabkákat kockázok a tetejére. Közepes fokon és rácsálláson kb 20-30 perc alatt készre sütöm. Akkor a legfinomabb, amikor még kicsit langyos.