Heti menü 34. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menüt Orsi állította össze Nektek!

H-K: Finomfőzelék virslivel
Sz: Rántott padlizsán, házi majonéz, rizs
Cs-P: Zelleres paradicsomleves, Ferdinánd tekercs
Sz-V: Fokhagymakrémleves, marhapörkölt galuskával

Zelleres paradicsomleves

Kép a menukonyha.blogspot.hu-ról.

1 üveg paradicsomlé
1 kisebb zeller a zöldjével együtt
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél zacskó betűtészta


cukor
ételízesítő

zelleres paradicsomleves

Arcpirítóan egyszerű recept, már-már leírni is restellem. Azért írok hozzá plusz mondatokat, hogy úgy tűnjön, nem is olyan egyszerű ez, de ez nem igaz. Akárhogy csűröm-csavarom a dolgokat a lényeg mégis csak ennyi: a zöldségeket megpucolom, a paradicsomlevet vízzel, vagy vegetás vízzel ízlés szerint hígítom, a fokhagymát és a vöröshagymát egybe, a zellert 4-8 részre vágva, a leveleit kisebb részekre csipkedve beleteszem, sózom, cukrozom és felforralom. Közben a betűtésztát külön vízben elkészítem, majd a végén a paradicsomleveshez keverem. Kész. Tényleg kész. Hiába is húzom tovább az időt.

Ferdinánd tekercs

A recept Limara kakaóscsigája és az abroszra-valo.blogspot.hu Ferdinánd tekercse alapján készült. Kép az utóbbi helyről.

Hozzávalók:
     50 dkg finomliszt
     csipet só
     1 ek. tejpor (elhagyható)
     3 ek. cukor
     1 egész tojás
     1 tojás sárgája
     kb. 2,5 dl tej
     2 dkg élesztő
     8 dkg olv. vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  10 dkg vaj
  10 dkg porcukor
  1 cs vanília cukor

Hozzávalók a locsoláshoz:

  2 dl tejszín
  1 cs vanília cukor

+ vaj az edény kikenéséhez
+ cukor az edény szórásához

Ferdinand_Tekercs_2

Az olvasztott vaj kivételével mindent a robotgépbe készítek és elindítom a dagasztást. Kb. 10 perc után kis adagokban öntöm hozzá az olvasztott vajat, tovább dagasztom a tésztát. Ezután duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtom. Megkenjük a cukrokkal elkevert vajjal és szorosan feltekerjük, csak úgy mint a bejglit. Az így kapott rudat kb. kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és egy jól kivajazott, cukrozott, magasfalú tepsibe tesszük őket nem túl szorosan egymáshoz. 
Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a meglangyosított tejszín felével. Vissza tesszük a sütőben és sütjük tovább még 10 percig, aztán meglocsoljuk a tejszín másik felével is és sütjük még kb. 10-15 percig.
Itt megjegyezném, ha valaki édesebben szereti, akkor a tejszínbe tehet 2-3 ek cukrot, és úgy locsolja meg a kalácsot. A sütőből kivéve, pár perc után egy tálra borítjuk, különben a cukor megkeményedik és elég nehézkes lenne kivenni a kalácsot az edényből.

A fokhagymakrémlevest és a házi majonézt már megtalálhatjátok a receptgyűjteményünkben!

Jó étvágyat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.