Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Az e heti menüt Linda állította össze Nektek!
H-Sült csirke, cékla-alma saláta, serpenyőben sült krumpli – vasárnapról marad
K-Spenótos tészta
Sz-Cs-Gulyás leves, túrógombóc
P-Zöldbab főzelék, főtt tojás
Sz-V-Szilvaleves, Rakott kel
Serpenyőben sült krumpli
Ezt a receptet anyósomtól tanultam, a fiúk nagyon szeretik, és rém egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók: 1-2 kg krumpli, attól függ, hányan, hány napig eszitek, só, olaj vagy zsír, sült hús fűszerkeverék
A krumplit megpucolom és félig megfőzöm. Fontos, hogy ne főzzem teljesen puhára, mert akkor a sütésnél szétmegy. Olajat melegítek egy serpenyőben, kicsit többet, mintha hagymát dinsztelnék. Ráteszem a krumplit, megsózom, fűszerezem. És a legfontosabb, hogy hagyom kicsit odasülni. Ritkábban keverem meg, mint általában más ételeket.
Gulyásleves
Kerestem a receptek között, ás látom ám, hogy még nincs meg. Gulyáslevest legjobb marhahúsból főzni. Sokszor már előző nap elkészítem a pörkölt részét, mert a marhának sok idő kell, és csak másnap teszem hozzá a zöldségeket.
Hozzávalók két napra 4 főre: 80 dkg marhahús, szép színhús ( a hentestől ha így kéred, szépet fog adni), sárgarépa 5 db, fehérrépa 2 db, 4 db krumpli, tojás, liszt a galuskához. hagyma, pirospaprika, só, olaj
Először is kis kockákra felvágom a húst, aztán a hagymát. A hagymát megdinsztelem, ráteszem a pirospaprikát, aztán a húst és egy kis vizet, hogy épp ellepje. Ezt a pörköltet puhára főzöm. Megpucolom a zöldségeket és felvágom karikára, kockára. Amikor a pörkölt megfőtt (ami több óra is lehet), hozzáadom a zöldségeket, teszek még hozzá vizet. Én szoktam bele tenni házilag készített vegetát vagy leveskockát. Amikor a zöldségek is megfőttek, akkor teszek bele galuskát. A galuskához felverek egy tojást, és teszek hozzá lisztet és sót. Addig keverem, míg sima nem lesz. Nokedli tészta állagúnak kell lennie.
Túrógombóc
A túrógombóc egy fajtáját már leírtam nektek, a sült túrógombócot, de most a hagyományos túrógombóc recept következik, ahogy a nagymamám készíti.
Hozzávalók: 4 tojás, fél kg túró, 1 kanál tejföl, 6 kanál búzadara, zsemlemorzsa és olaj
A túrót krumplinyomóval vagy villával összetöröm, beleteszem a 4 tojás sárgáját, sót, a tejfölt és a grízt és jól összekeverem. Hozzáadom a grízt is. Felverem a tojás fehérjét, azt is hozzáadom, és jó fél órát állni hagyom. Forrásban lévő vízben kifőzöm, pirított zsemlemorzsában megforgatom.
A hét többi receptjét megtaláljátok a receptek között. Jó étvágyat!