A jövő héten nyaralni megyünk az egész családdal. Sokan leszünk, így minden nap főznöm kell majd egy nagy adagot.Gyorsan elkészíthető, egyszerű ételeket kerestem, mert nem szeretném a konyhában töltsem a fél napot.
A recepteket és a 8 főre kiszámolt hozzávalók listáját kinyomtatva magammal viszem 🙂
Paprikás csirke nokedlivel
Bácskai rizses hús
Bolognai spagetti
Paprikás krumpli
Tökfőzelék tükörtojással
Tárkonyos csirkeragu leves, túrós tészta
Gombapaprikás rizzsel
A Bácskai rizses hús, a Bolognai spagetti, és a Tárkonyos csirkeragu leves receptjét a honlapunkon megtalálod!
Paprikás csirke
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 fej vöröshagyma
- 8 db csirkecomb
- 4 db paprika
- 4 evőkanál fűszerpaprika
- 6 evőkanál zsír vagy olaj
- 4 db paradicsom
- víz
- 6 csipet só
- 400 g tejföl
- 2 evőkanál búzaliszt
- 1 kg mirelit nokedli nyaralás esetén 😉
A fokhagymát apróra vágjuk, a vöröshagymát, paprikát felkockázzuk, paradicsomot, felcikkezzük. A csirkecombokat elvágjuk. A zsírt megolvasztjuk, majd rátesszük a felkockázott paprikát elsőként. Pirítjuk, míg kis színt kap. Hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, és a fokhagymát is. Megfonnyasztjuk, zsírjára pirítjuk. Elzárjuk alatta a hőt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Alaposan elkeverjük benne. Hozzáadjuk a paradicsomot. Felöntjük kb. fél dl vízzel, csak hogy a paprika ne keseredjen meg. A hőt visszakapcsoljuk alatta.Beletesszük a csirkecombokat, átkeverjük.Felöntjük annyi vízzel, amennyi a csirkecombok magasságának kb. a feléig ér. Megsózzuk, és lefedve főzzük tovább. Főzés közben az elfőtt vizet mindig pótoljuk. Kb. 60 perc főzés után behabarjuk. Ehhez egy tálba tesszük a tejfölt. Kikeverjük a liszttel. Hozzáteszünk egy keveset a csirkepaprikás forró levéből, és azzal is kikeverjük. A liszttel, főzőlével kikevert tejfölt visszacsurgatjuk a csirkecombokra, összekeverjük, és pár percen át főzzük.
Paprikás krumpli
- 8 evőkanál étolaj
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 db paradicsom
- 2 db paprika (nagyobb)
- 4 gerezd fokhagyma
- 100 ml víz
- 4 púpozott tk fűszerpaprika
- 2 púpozott tk köménymag (őrölt)
- 1.5 kg burgonya
- 40 dkg kolbász
- feketebors (őrölt)
- só
A burgonyát meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, átmossuk, vízbe tesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A paprikát, paradicsomot felkockázzuk. Egy lábasban olajat melegítünk, beletesszük a felkockázott vöröshagymát. Ha a vöröshagyma üveges lett, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, fokhagymát, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az őrölt köményt, fűszerpaprikát is. Kb 5 perc alatt addig főzzük a pörkölt alapot, míg a paradicsom teljesen meg nem puhul. A kész alapra rátesszük a burgonyát, felöntjük vízzel, és közepes hőfokon puhára főzzük a burgonyát – kb 45 perc. Mikor érezzük, hogy a burgonya majdnem jó, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt.A kész paprikás krumplit ízlésünknek megfelelően fűszerezzük sóval, borssal.
Tökfőzelék
A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
A hagymát az étolajon pár perc alatt, közepes hőfokon megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk! A lecsurgatott gyalult tököt hozzáadjuk a fonnyasztott hagymához. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk az ecetet. A kaprot apróra vágjuk, hozzáadjuk a tökhöz. Fedő alatt kb 10-15 percig pároljuk a tököt. Habarást készítünk. A liszthez lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt. Addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz a habarás. A habarást folyamatos, gyors keverés mellett hozzáadjuk a tökhöz, majd főzelék állagúra sűrítjük. Végül ízlés szerint fűszerezzük sóval, cukorral, borssal, ecettel.
A receptek forrása: ApróSéf