Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Nos, a heti menüt a mélyhűtő maradékaiból Linda állította össze. 🙂
Egy évben egyszer leengedem, sőt, kikapcsolom a hűtőt. Nemsokára idén is elérkezik a nagy nap. Így ezen a héten minden maradékot kifőzők a mélyhűtőből! 🙂
Hétfő: Gyümölcsleves, rántott hal, saláta
Kedd: Gyümölcsleves, spenótos tészta
Szerda: Zellerkrémleves, Bolognai spagetti
Csütörtök-Péntek: Lencsefőzelék kolbásszal és salátával
Szombat-Vasárnap: Brokkoli krémleves, pörkölt nokedlivel és uborkasalátával
Gyümölcsleves
Ezt a gyümölcslevest édesanyámtól tanultam. Nagyon egyszerű, mindig jól sikerül és sokféle gyümölcsből el lehet készíteni. Most a mélyhűtőben erdei vegyes gyümölcsöt találtam. Tettem hozzá egy kis maradék barackbefőttet, és volt itthon még meggy meg alma. Na ezeket mind beledobáltam, és nagyon-nagyon finom lett.
Hozzávalók: 70 dkg gyümölcs (ami van), 1 vanília pudingpor, fahéj, szegfűszeg, 5 ek cukor, 8 dl víz, 2 dl tej vagy tejszín
Felteszem a vizet a fűszerekkel. Amikor forr, beleteszem a tejszínnel összekevert pudingport, a végén beleteszem a gyümölcsöket, és hagyom, hogy egyet rottyanjon. És kész.
Spenótos tészta
Ez most nálunk az abszolút favorit. A gyerekeim Waldorf oviba járnak, ahol az ebéd egy részét az óvónők főzik. A gyerekek is segíthetnek, ha van kedvük. Az ovikertben van spenót is, és ha van idő rá, akkor az a spenót s belekerül az ebédbe, amit a gyerekek a kertben szednek. Most a mélyhűtő kiürítésekor került elő egy doboz spenót, és mi sem volt természetesebb, hogy akkor ebből nem lehet más, mint spenótos tészta.
hozzávalók: egy doboz mélyhűtött spenót vagy friss spenót, 2 dl tej vagy tejszín, só, fokhagyma, olaj, reszelt sajt a tetejére
Olajat melegítek, amire rányomok 2-3 gerezd fokhagymát, sót. Ráteszem a spenótót, ha felolvadt, akkor beleöntök egy kis tejszínt és kész. Kifőzöm a tésztát. A fiaim úgy szeretik, ha a tésztát összekeverem a spenóttal, és úgy tálalom. A tetejére reszelt sajtot szórok.
Zellerkrémleves
Hát, zellerből volt ilyen is olyan is a mélyhűtőben. A zeller olyan zöldség, amiből mindig marad. Ha azt a nagy zellert veszem a boltban, annak sokszor csak a fele kell, mert nagyon intenzív íze van. Ezért a másik félet vagy megpucolom és úgy lefagyasztom, vagy felvágom kisebb darabokra és úgy fagyasztom le. Mindkét verzióból volt a fagyasztóban, és úgy ahogy voltak, beledobtam őket egy fazékba. 🙂
Hozzávalók:
30-40 dkg zeller, olaj, víz, 1 bögre tej
A zellert lereszelem (én most nem reszeltem le, és így is nagyon finom lett), és olajon vízzel fedő alatt megpárolom. Ha kész, összeturmixolom és felengedem egy pohár tejjel. Mi levesgyönggyel szoktuk enni. Jó étvágyat!