Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Az e heti menüt Orsi állította nektek össze!
H-K: Fűszeres paradicsomleves, tojásos galuska
Sz-Cs: Almaleves, tonhalsaláta
P: Juhtúrós puliszka
Sz-V: Bakonyi húsgombóc, rizs, epres tiramisu
2 db alma
2 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
1 zacskó salátakeverék
2-3 szem paradicsom
1 db kaliforniai paprika
1 kígyóuborka
1 csokor újhagyma
16 tojás
kis doboz joghurt
50 dkg mascarpone
250 ml habtejszín
30-40 dkg juhtúró
80 dkg konzerv paradicsom
25 dkg darált hús
30 dkg kukoricadara
12 dkg cukor
1 vaníliás cukor
10 dkg babapiskóta
4 ek napraforgó olaj
leveskocka
2 ek méz
30 dkg liszt
2 ek zsemlemorzsa
1 tk pirospaprika
só, bors, petrezselyem
bazsalikom, oregano, kakukkfű
fahéj
30-40 dkg juhtúró
kis doboz tejföl
só
A gombás szószhoz:
2 ek napraforgó olaj
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
1 tk pirospaprika
2 dl alaplé (leveskockából)
150 g tejföl
1 ek liszt
só, bors, petrezselyem
Húsgombóchoz:
25 dkg darált hús
1 tojás
2 ek zsemlemorzsa
só, bors
A darált húst összedolgozzuk a tojással és a zsemlemorzsával. Sóval, borssal ízesítjük, majd apró gombócokat formázunk. A kétféle hagymát és a gombát megtisztítjuk. A hagymát és a fokhagymát apró kockákra, a gombát szeletekre vágjuk. A forró olajban a hagymát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a gombát és a fokhagymát, további 3-4 percig sütjük, megszórjuk a paprikával, elkavarjuk, felöntjük a levessel. Sóval, borssal ízesítjük, felfőzzük, hozzáadjuk a húsgombócokat, lefedve, alacsony hőmérsékleten, néha megkavargatva, kb. 25 percig főzzük. A tejfölt simára kavarjuk a liszttel. Ráöntjük a húsgombócokra, elkavarjuk, és további 5 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, és hozzákeverjük a petrezselymet.
(Forrás: nosalty.hu)
12 dkg cukor
50 dkg mascarpone
250 ml habtejszín
10 dkg babapiskóta
50 dkg eper