Heti menü és bevásárló lista 19.

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menüt Julcsi állította nektek össze!

A színek hete! Zöld, piros, sárga :), mert itt a tavasz!

A receptek Vrábel Kriszta: Végtelen spagetti című szakácskönyvéből származnak.

H-K: Cézársaláta, Pizzafánk
Sz: Zöldbab főzelék, sült virslivel
Cs-P: Rántott hús, majonézes kukoricasaláta
Sz-V: Zöldleves, Epres kalácspuding
 
Bevásárló lista
 
40 dkg csirkemell filé
80 dkg pulykamell filé
5 dkg füstölt hús vagy húsos szalonna
4 pár virsli
1 l tej
2 nagy tejföl
5 dl joghurt
5 dkg vaj
majonéz
mustár
salátaöntet
8 db tojás
1 nagy fej jégsaláta
1 kígyóubi
4-5 paradicsom
30 dkg krumpli
1 kg zöldbab
1/2 kg kukorica
40 dkg brokkoli
30 dkg zöldborsó
2 fej v. hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
35 dkg eper
1 citrom
5 dkg aszalt paradicsom
liszt
zsemlemorzsa
2.5 dkg élesztő
15 dkg porcukor
friss bazsalikom
bors
fűszerpaprika
olaj
15 dkg kruton
30 dkg kalács
 
 
 
Pizzafánk
 
20 dkg főtt, áttört krumpli
35 dkg fehér liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 dl víz
1 tk. só
5 dkg aszalt paradicsom
5 dkg kukorica
5 dkg füstölt hús (vagy húsos kolozsvári szalonna)
olaj a sütéshez
pizzafank
 
A krumplit héjastól főzzük meg, majd ha langyosra hűlt hámozzuk, villával törjük át. Szórjuk hozzá a lisztet, keverjük el. A sót keverjük el 1 dl langyos vízben, az élesztőt pedig 1 dl langyos tejben. Keverjük mindkettőt a liszthez. Gyúrjuk alaposan át a tésztát, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 1,5 órán át. A füstölt húst és az aszalt paradicsomot kockázzuk, gyúrjuk a megkelt tésztához. Lisztezett felületre formázzunk belőle gombócokat, pihentessük további 30 percet, majd forró olajban süssük ki.
 
Zöldleves
 
30 dkg brokkli
20 dkg zöldborsó
3 dl natúr joghurt
1 kis fej v. hagyma
1 g. fokhagyma
friss bazsalikom
bors
zöld leves
 
A zöldségekből és fűszerekből sűrű levest főzünk, leturmixoljuk, esetleg a borsó héjja miatt leszűrjük. Ha enyhén kihült, hozzá keverjük a joghurtot, és kész is!
 
Epres kalácspuding
 

30 dkg kalács (lehet száraz is)
4 szobahőmérsékletű tojás
5 dkg vaj
4 dl tej
35 dkg eper
15 dkg porcukor

kalacspuding600 (1)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. A kalácsot szeleteljük, rétegezzük egy sütőben süthető tál aljára. Keverjük el a tejet a porcukor felével, a felolvasztott olvasztott vajjal és a 4 tojás sárgájával. Öntsük a keveréket a kalácsra. Szórjuk rá és közé egyenletesen a felezett/negyedelt epreket, tegyük az előmelegített sütőbe sülni 15 percre.

Míg sül, elektromos habverővel kezdjük el habnak felverni a fehérjét (legyen szoba-hőmérsékletű, ez fontos, így könnyű kemény habnak felverni!). Mikor már habos, de még nem kemény, púpozott evőkanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Minden kanál cukor között verjük kb. 1 percet a habot, addig, amíg fényes, sűrű, vágható masszát nem kapunk.

Vegyük ki a sütőből a kalácsot, kenjük rá a tetejére a cukros tojáshabot (formázzuk kedvünkre) és tegyük vissza sülni 15 percet. Langyosan is nagyon finom, de a legfinomabb hidegen, így szépen vágható a puding.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.