Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Az e heti menüt Julcsi állította nektek össze!
H – Rakott karfiol, savanyúság
K – Rakott karfiol. savanyúság
Sze – Fokhagymás lazac krumplipürével
Cs – Gulyás leves, Meggyes pite
P – Gulyás leves, Meggyes pite
Szo – Magos rántott csirke falatok és majonézes kukoricasaláta
V – Magos rántott csirke falatok és majonézes kukoricasaláta
Fokhagymás lazac:
Ez az egyik kedvenc receptem 🙂
Nagyon gyors, nagyon egyszerű, és nagyon finom.
20 dkg lazac filé (mirelit is lehet felengedve)
3-4 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
só
bors
A lazacot nagyobb, kb diónyi kockákra vágjuk és serpenyőben, a megolvasztott vajba tesszük a zúzott fokhagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk és ha a kockák egyik oldala szépen megsült, mindegyiket egyesével megfordítjuk. Nagyon hamar elkészül a lazac, vigyázzunk, hogy ne süljön túl, mert akkor megkeményedik. Pár perc az egész és kész is.
Meggyes pite:
1 üveg meggybefőtt
30 dkg liszt
1 cs sütőpor
20 dkg cukor
4 db tojás
150 ml olaj
150 ml a befőtt levéből
őrölt fahéj
porcukor
A lisztet a sütőporral és a cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a meggylevet, és a hozzávalókat jól összekeverjük.
Egy kb 10×30 cm-es kivajazott tepsibe öntjük a masszát és a lecsöpögtetett meggyet rá potyogtatjuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 50 percig sütjük.
Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Magos rántott csirkefalatok:
A hétvégére egy olyan receptet ajánlok, amit magatokkal is vihettek, ha kirándulás, séta a program.
Valójában rántott hús, magokkal megbolondítva. A másik titka pedig a fokhagymás tejben való áztatás :).
kb 80 dkg csirkemell filé
kb 2 dl tej
3-4 gerezd fokhagyma
só
a panírozáshoz:
3-4 db tojás
kevés liszt
zsemlemorzsa
10 dkg mag (napraforgómag, lenmag, szezámmag, lehet vegyesen is)
olaj a sütéshez
A húst csíkokra vágjuk, és sós fokhagymás tejbe áztatjuk.
A panírozást a szokásos módon csináljuk csak a magokat a zsemlemorzsába keverjük előtte.
Bevásárló lista:
60 dkg darált hús
60 dkg sertés comb
80 dkg csirkemell
30 dkg lazac
8 tojás
tej
20 dkg vaj
1 nagy tejföl
1 nagy f. karfiol
3 f.vöröshagyma
2 f. fokhagyma
1 cs. petrezselyem
2 sárgarépa
2 fehérrépa
1 kis zeller
2 kg krumpli
1 ü. savanyúság
1 ü. meggybefőt
25 dkg rizs
liszt
zsemlemorzsa
20 dkg cukor
porcukor
1 cs.sütőpor
őrölt fahéj
10 dkg mag
fűszerpaprika
bors
leveskocka v. ételízesítő
olaj