Heti menü és bevásárló lista 10.

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menüt Julcsi állította nektek össze! 

 

Március 21-27ig

H-K: Boszorkányos krumplipürépite

Sz-Cs: Aszalt sárgabarackos marharagu bulgurral

P-Sz: Halgombóc spagettivel

V: Kakukkfüves burgonyaleves juhsajtos gombóccal, Almás-gesztenyés pite

 

Receptek:

Boszorkányos krumplipürépite

40 dkg bárányhús, 35 dkg zöldborsó,1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, só, frissen őrölt bors, 1 ek. szárított tárkony, olívaolaj, pár csepp citromlé; krumplipürékéreghez: 1,2 kg krumpli, kb. 2 dl tej, 5 dkg vaj, 2 tojás, só, bors, 2 tk. mustár, szerecsendió

1. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük puhára kevés olívaolajon, adjuk hozzá a felkockázott húst, 3-4 perc alatt, nagy lángon süssük körbe.

2. Adjuk hozzá a tárkonyt, a felaprított fokhagymát, a bort (a főzéstől a bor alkoholtartalma elpárolog), sózzuk, borsozzuk, majd lefedve pároljuk a ragut takarék lángon 45-50 perc alatt készre. Ha szükséges, időközben egy kevés vízzel öntsük fel.

3. Ha megpuhult a hús, adjuk hozzá a zöldborsót, pároljuk ezt is puhára. Pár csepp citromlével még pikánsabbá tehetjük a ragut.

4. Hagyományos módon készítsünk krumplipürét: a hámozott, megfőtt, enyhén kihűlt krumplit keverjük el vajjal és tejjel, majd keverjünk el a pürében 2 db enyhén felvert egész tojást és 2 tk. mustárt, sózzuk, borsozzuk, egészen kevés frissen reszelt szerecsendióval ízesítsük.

5. A ragut szedjük tűzálló tálba, fedjük be a krumplipürével, formázzuk meg, süssük 220 fokra

előmelegített sütőben 30 percet, mag a teteje szép piros nem lesz.

boszipite7blog

Aszalt sárgabarackos marharagu bulgurral:

Hozzávalók: 50 dkg marhacomb, 20 dkg aszalt sárgabarack, 3 dl natúr paradicsomszósz, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál római kömény, 1 teáskanál őrölt fahéj, petrezselyemzöld, étolaj, bors, só, 25 dkg bulgur

Elkészítés:

Az apró kockára vágott hagymát étolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, majd fahéjjal és római köménnyel fűszerezzük. 5 percig pároljuk, majd felöntjük a paradicsomlével és 1 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve, takaréklángon főzzük a húst a szaftban. Fél óra múlva hozzáadjuk a felezett aszalt barackokat, és az egészet addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Közben kevés vizet adunk hozzá, ha szükséges, hogy maradjon elég szaftja. Tálalás előtt megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel, és sós vízben főtt bulgurt kínálunk hozzá.

Halgombócos spagetti:

Hozzávalók: 60 dkg halfilé, 4 g. fokhagyma, só, bors, zsemlemorzsa, 2 cs. spagetti tészta, vaj, citromlé.

Elkészítés: A halfilét kockázzuk fel egészen apróra, keverjük hozzá a petrezselymet, majd adjuk hozzá a tojást és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, csepegtessük meg citromlével, és adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy formázható legyen. Pihentessük a masszát 15 percig, majd formázzunk gombócokat és ezeket forgassuk meg zsemlemorzsában. Bő forró olajban süssük ki. Főzzük ki a spagetti tésztát, és szedjük olvasztott fokhagymás vajra.

Kakukkfüves burgonyaleves juhsajtos gombóccal:

hozzávalók: 10 dkg vöröshagyma, 30 dkg póréhagyma, 20 dkg krumpli,1 dl tejszín,1 kk. kakukkfű, só, bors, vaj, 3 tojás, 10 dkg liszt, 30 dkg juhsajt (vagy sima sajt) A póréhagymát felkarikázzuk a vöröshagymát felkockázzuk, majd kevés vajon alaposan megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, és egy kicsit megkapatjuk a vajon. A lábosba tesszük a krumpli kockákat, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön főzzük. Amikor a krumpli megpuhult, hozzáadjuk a tejszínt, és egyet forralunk rajta. Ha még szükséges sózzuk, borsozzuk. A tojásból és a lisztből kevés víz hozzáadásával sűrű nokedlitésztát készítünk, ízesítjük fehér borssal és hozzáadjuk az apróra vágott sajtot. A masszából kis gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesben kifőzzük.

burgonyaleves_potato soup_R0015810_2

 

Gesztenyés-almás pite:

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin (vaj), 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 4 db tojás + 1 (a kenéshez), 2-3 evőkanál tejföl, 50 dkg hámozott, reszelt alma, 25 dkg natúr gesztenyemassza, 4 dkg cukor, 1 ek. őrölt fahéj.

1. Sütőporral elkevert liszttel összemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk.

2. Fóliába csomagolva a hűtőben 1 órán át pihentetjük.

3. Ezalatt meghámozzuk az almát, lereszeljük, és összekeverjük a szintén lereszelt gesztenyemasszával, a cukorral és a fahéjjal.

4. A tésztát két cipóba osztjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk.

5. Az egyik tésztalapot sütőpapírral borított tepsire fektetjük. Egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket, és végül beborítjuk a másik tésztalappal. Megkenjük a tetejét tojással és mehet a sütőbe.

 

Jó étvágyat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.