Heti menü és bevásárló lista 3.

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Február 1-7.

Hétfő: Brokkolis kukoricaleves, ragadós csirke, cékla-alma saláta

Kedd: Brokkolis kukoricaleves, ragadós csirke, cékla-alma saláta

Szerda: Szilvaleves, pörkölt, tarhonya

Csütörtök: Szilvaleves, pörkölt tarhonya

Péntek: Hal, krumplipüré, savanyú káposzta

Szombat: Lasagne, gyümölcssaláta

Vasárnap: Lasagne, gyümölcssaláta

 

Bevásárló lista: 

A listába mindent beleírok, amire az ételek elkészítéséhez szükség van. Ezekből biztosan sok minden van neked otthon, azokat húzd ki a listáról. :)

  • 1 brokkoli
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 5 db sárgarépa
  • leveskocka
  • tej vagy főzőtejszín
  • fokhagyma
  • szerecsendió
  • 8 db csirkecomb
  • két fej fokhagyma
  • 4 db citrom
  • méz
  • oliva olaj
  • rozmaring
  • fél kg cékla
  • fél kg alma
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 dl majonéz
  • magos mustár (de jó a rendes mustár is – cékla-alma salátához)
  • dióbél (ha nincs, úgy is finom – cékla-alma salátához)
  • 80 dkg szilva
  • 10 dkg xylit (vagy méz vagy cukor)
  • fahéj, gyömbér
  • 8-10 dkg kesudió
  • 1 dl vörösbor (ha van otthon, de ha nincs, úgy is finom)
  • hús pörkölthöz (én combot szoktam venni) kb. 70-80 dkg
  • tarhonya
  • pirospaprika
  • hagyma
  • hal (amit szerettek – amikor a férjem elutazik, mindig halat készítek, mert ő nem szereti, de mi a fiúkkal nagyon szeretjük)
  • krumpli
  • savanyú káposzta
  • lasagna tésztalap 1 csomag
  • 50 dkg darált hús
  • 2 db fehérrépa
  • fél zeller
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 konzerv sűrített paradicsom
  • ketchup
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkgliszt
  • 1 l tej
  • 30 dkg sajt (reszelni való, pl. trappista)
  • gyümölcssalátához olyan gyümölcsök, amit szerettek (alma, körte, banán, narancs, ha van otthon befőtt vagy fagyasztott gyümölcs, az is mehet bele)

 

Maria brokkolis kukorica levese

Ezt a finom levest egy ovis játszópajtásnál ettük, amikor egyik délután átmentünk hozzájuk játszani. Ott ragadtunk estig, és Maria finom levessel kínált minket.

Hozzávalók: brokkoli, egy doboz konzerv kukorica, két-három db sárgarépa, vaj, fokhagyma, só, bors, szerecsendió, tej vagy tejszín

Vajon megpirítom az összezúzott fokhagymát, hozzáadom a kukoricát. Teszek bele szerecsendiót, sót és borsot. Beleteszem a feldarabolt brokkolit és répát. Felengedem vízzel. ha majdnem kész, teszek bele egy kis tejet vagy tejszínt.

brokkolis kukorica leves

Ragadós csirke

Ezt a receptet a játszótéren egy szomszéd anyuka mesélte. Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók: 8 db csirkecomb (két napra elég két kisgyerekkel és a két szülővel), 3 citrom, 2 ek méz, sok pucolatlan fokhagymagerezd, 1 ek oliva olaj, morzsolt rozmaring

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Előveszek egy akkora tepsit, amibe beleférnek a csirkecombok. a citromok levét kifacsarom és beleöntöm a tepsibe. Hozzáadom a mézet, a fokhagymát és az olajat, és jól összekeverem. Beleteszem a  megmosott, besózott csirkedarabokat, és köré rakom a kifacsart fél citromokat. Rászóróm a rozmaringot és letakarva egy órán keresztül sütöm. A végén leveszem róla a fóliát, hogy szépen megpiruljon.

A fokhagyma finom puha lesz, és ki lehet nyomni a héjából.

ragadós csirke

Cékla-alma saláta

Ez a recept Szendi-Mezei egyik paleolit szakácskönyvéből van. Sok jó receptem van az ő könyveikből.

Hozzávalók: fél kg durvára reszelt cékla, fél kg kis kockára vágott alma, 1 kis fel lilahagyma apróra vágva, 2 dl majonéz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 1 tk. magos mustár, 5 dkg darabolt dióbél

A céklát, az almát és a lila hagymát (én nem szoktam bele hagymát tenni, mert nem szeretjük) tálba tesszük. Ráöntjük a majonézt. Hozzáadjuk a mustárt és a fokhagymát és alaposan összekeverjük. Letakarjuk és a hűtőszekrényben minimum egy órát érleljük. Diódarabokkal megszórva tálaljuk.

cékla alma saláta

Szilvaleves

Ez egy nagyon finom paleo leves, amit télen, melegen is lehet fogyasztani.

Hozzávalók: 80 dkg szilva, 4 dl víz, 10 dkg xylit (vagy méz vagy cukor), fél tk. őrölt fahéj, 1 csipet só, 1 csipet fehér bors, negyed tk őrölt gyömbér, 3 dl kesu tejszín (2,5 dl víz és 8-10 dkg kesudió turmixolva), 1 dl vörösbor (én nem szoktam beletenni), fél citrom reszelt héja

A szilvát magozzuk ki (télen fagyasztott szilvából készítjük) és vágjuk negyedekbe. Egy lábosban tegyük fel a szilvát a vízzel, xylittel, fahéjjal, sóval és fehér borssal. Forraljuk fel és főzzük öt percig. Keverjük bele a kesu tejszínt és a vörösbort, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat. Ha szeretnéd össze is turmixolhatod, de a gyerekek nálunk jobban szeretik, ha nincs összeturmixolva, mert akkor a szilva héja kis darabokban lesz a levesben. Jobban szeretik, ha egyben van. Hagyjuk állni, ha sikerül, ha nem eszik meg előbb. 🙂

szilvaleves

Lasagne

Ez az egyik kedvenc ételünk. Az elkészítése kicsit hosszadalmas, de nagyon megéri, mert nagyon finom. Sokszor úgy könnyítem meg a helyzetemet, hogy este megfőzöm a husit és a ragut, és másnap csak össze kell rakni a rétegeket. Ebben a fiaim is mindig segítenek. A konyhánkban az ablakpárkány alatt van közvetlenül egy hosszú pult. Felülnek a párkányra, eléjük pakolom az összes hozzávalót, és ők rakják, törik, szórják. Nagyon jól szoktuk érezni magunkat közben, és mindig büszkén mesélik, hogy ezt az ennivalót együtt készítettük.  Ez a recept Stahl Judittól van.

Nálunk otthon nem volt szokás lasagnét készíteni. Szóval amikor először csináltam, nem akartam elhinni, hogy a tésztát főzés nélkül, szárazon kell beletenni. Így először megfőztem és csak utána tettem bele az rétegek közé. Így sem lett rossz, csak sokkal macerásabb volt. Szóval, a tésztát nem kell megfőzni, hanem szépen szárazon beletesszük a lasagnéba, és a sok finom besameltől és a ragu levétől meg a forró sütőtől isteni finomra fő-sül. Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók: 1 csomag lasagne tésztalap; a raguhoz: 50 dkg darált hús, 1 hagyma, 2-3 db sárgarépa, 1-2 db fehérrépa, fél zeller, 1 konzerv darabolt paradicsom, 1 kicsi paradicsom püré, ketchup, olaj, só, bors, oregánó, rozmaring, fokhagyma; a besamelhez: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 8 dl tej, só, szerecsendió, reszelt sajt

Zöldségek: Megtisztítom a zöldségeket, felvágom és olajon megdinsztelem. Hozzáadom a darabolt paradicsomot és egy kis vizet. Megpárolom, ha puha, összeturmixolom.

Husi: A hagymát felvágom, megdinsztelem, hozzáadom a husit és puhára főzöm. Ha kész, összekeverem a leturmixolt zöldségekkel, adok hozzá paradicsompürét, ketchupot és a fűszereket. Összeforralom.

Besamel: A vajat felolvasztom, kanalanként hozzáadom a lisztet és a tejet. Addig főzöm kis lángon, míg be nem sűrűsödik. Teszek bele szerecsendiót.

Rétegek: Egy tűzálló tálat kikenek vajjal. A rétegek így következnek: besamel, tészta, ragu, reszelt sajt….. Ezt addig ismételem, míg el nem fogynak a hozzávalók. (3-4 réteg). A tetejére besamelt teszek, arra vajdarabkákat és reszelt sajtot. 180-200 fokon 45-60 percig sütöm.

lasagna

 

 

 

Heti menü és bevásárló lista 3.” bejegyzéshez egy hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.