Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Az e heti menüt Linda állította nektek össze!
H-K: oldalas, párolt spárga
Sze-Cs: milánói makaróni
P: eperkrémleves, kölespizza
Szo-V: Lencseleves, palacsinta
Bevásárló lista:
- 1,5 kg oldalas
- zsír
- 3-4 szem hagyma
- egy fej fokhagyma
- 3 db paradicsom
- 2 db paprika
- 3 csomag spárga
- egy csomag makaróni tészta
- 60 dkg darált hús
- sűrített paradicsom 2 db
- sajt reszelnivaló
- majoranna, oregánó, bazsalikom
- 1 kg eper
- fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom, gyömbér
- rizstej (lehet helyette tehéntej is)
- kókusztejszín (lehet helyette sima tejszín is)
- köles
- idényzöldségek, vagy amit a család szeret a kölespizzára
- 20 dkg lencse
- füstölt hús (kolbász, oldalas, csont, csülök…)
- sárgarépa 4 db
- fehérrépa 2 db
- tojás és liszt a galuskához és a palacsintához
- 1 l tej
- palacsinta töltelékhez amit szeretnétek: túró, lekvár, kakaó, ha valami ezek közül nincs otthon
Oldalas párolt spárgával
Oldalast nemrég kezdtem el készíteni, valahogy idegenkedtem ettől a hústól, pedig az elkészítése nagyon egyszerű. A végeredmény pedig finom, finom.
Hozzávalók:
oldalas – hentesnél lehet kapni, kérhetsz belőle 1-1,5 kg-ot. Ha megkérded, fel is vágja neked kisebb darabokra, de könnyű otthon is felvágni; hagyma, fokhagyma, zsír vagy olaj, só, bors, ha akarsz, dobhatsz mellé még paradicsomot és paprikát
Az oldalast kisebb darabokra vágom két-két csont között, besózom, borsozom. A tepsibe teszek zsírt ( zsírral finomabb, mint olajjal), ráteszem az oldalas darabokat, teszek mellé megpucolt fokhagymát, hagymát, paradicsomot, paprikát. A tetejét lefedem alufóliával, és betolom a sütőbe. Legalább egy órát sül, nézegetni kell, hogy elég puha-e már. Amikor megpuhult, leveszem róla a fóliát és ropogósra sütöm.
Párolt spárga
A spárgát ha fehér, megpucolom, a zöldet nem kell. Levágom a fás szárát és forró vajon megforgatom. Teszek hozzá egy kis vizet és sót és puhára párolom. Kész.
Eperkrémleves
Ezt a receptet az egyik ovis édesanya osztotta meg velem. Nagyon örültem neki, mert nagyon szeretjük az epret, és mert igyekszem minél kevesebb tejterméket használni. De nyugodtan elkészíthetitek tejjel is. 🙂