Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Az e heti menüt Julcsi állította nektek össze!
H-K: Csirkepaprikás nokedlivel, savanyúság
SZ-Cs: Kölespizza
P: Chilis bab
Sz-V: Paradicsomleves rántott mozzarellával, máglyarakás
1 kg paradicsom (nyáron, szezonban)/télen: 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
fél dl extra szűz olívaolaj
1 csokor bazsalikom
1 zacskó (125 gr) mini mozzarella (ebben 16 db van)
1 tojás
liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
étolaj a mozzarella sütéséhez
A paradicsomot daraboljuk fel, tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a hámozott, felezett vöröshagymát, a fokhagymát, az olívaolajat, kevés sót, borsot, a bazsalikom felét. Adjunk hozzá fél liter vizet (ha esetleg maradt húsleves maradékunk, akkor átszűrve ezt, így még finomabb lesz a leves), fedjük le, és forralva főzzük 30 percet, míg a paradicsom szétfő. (ha konzerv, hámozott paradicsomból főzzük, ugyanígy járjunk el). Vegyük ki a vöröshagymát, majd turmixoljuk simára a levest. Kicsit óvatosabban, mint Szutyoksári! Frissen turmixoljuk el benne a maradék bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk. A mozzarellákat csepegtessük alaposan le, forgassuk meg először lisztben, majd felvert, enyhén sózott tojásban, végül zsemlemorzsában. Nagyon forró olajban süssük hirtelen ropogósra, tálaljuk a levessel.
Vigyázzunk, az elején még nagyon forró lehet belül a sajt!