Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
H-K: frankfurti leves, paradicsomszósz, sült oldalas
SZ: sárgaborsó főzelék, fűszeres sült csirkemell
CS: sárgaborsó főzelék, tükörtojás
P: borsostokány, párolt rizs
Sz: gulyásleves, tejespite baracklekvárral
V: gulyásleves, túróscsusza
Sárgaborsó főzelék
Hozzávalók
1 zacskó sárgaborsó
3 gerezd fokhagyma
1 közepes vöröshagyma
liszt
só, bors, pirospaprika
Elkészítés
Előző nap hideg vízzel többször átöblítek, majd beáztatok egy zacskónyi sárgaborsót. Másnap reggel felteszem főni 2 gerezd felszeletelt fokhagymával, a sózáson túl addig nem is foglalkozom vele tovább, amíg azt nem látom, hogy a borsó kezd kissé szétesni, a leve pedig szépen sűrűsödni. Ekkor vöröshagymából és a maradék fokhagymából pirospaprikás rántást készítek és a főzeléket besűrítem. Amikor a liszt már elveszíti rántásízét, még megsózom. Amíg főzöm az ételt, gyakran kavargatom, mert a sárgaborsó hajlamos megtapadni és lepirulni az edény alján. Ha nagyon sok időm van, pirítok a tetejére szeletelt vöröshagymát.
Tejespite
Hozzávalók
4 tojás
20 dkg cukor
30 dkg liszt
1 l tej
1 csipet só
Elkészítés
A tojást a cukorral és csipetnyi sóval habosra keverem, majd apránként adagolom a masszához felváltva a lisztet és a tejet. Egy sütőtepsit kibélelek sütőpapírral, és óvatosan beleöntöm a kifejezetten híg tésztát. 180 fokos sütőben kb 30 percig sütöm. Sülés közben magas hólyagok keletkeznek rajta, és néhol szép foltosra pirul a teteje a sok tejtől. Ez a desszert egy nagyon lágy, belül kissé ragacsos tészta. Fontos, hogy a teteje ne maradjon fehér, süssünk rá piros réteget. Forró házi baracklekvárral az igazi.