Heti menü 43. hét

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

H-K : gombakrémleves, mákos és túrós rétes

SZ: sertéspörkölt, tarhonya

CS: krumplifőzelék, sertéspörkölt

P: krumplifőzelék, tükörtojás

SZ-V: marhahúsleves, egészben sült fűszeres sertéslapocka, besameles karfiol

Egészben sült fűszeres sertéslapocka

Hozzávalók

1 kb 1 kg-os sertéslapocka

1 fej fokhagyma

kb 5 dkg füstölt szalonna

olaj

só, bors, kakukkfű, majoranna

Elkészítés

A lapockát tisztítás után megtűzdeljük hosszában vastag szeletekre vágott fokhagymával, majd alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel és olajjal. Ha van rá lehetőségünk, legalább egy órán át hagyjuk a hűtőben pácolódni a fűszeres húst. Fóliával bélelt tepsibe fektetjük, aláöntünk kb 1,5 dl vizet, majd lefedve sütjük kb. 1,5-2 órán át 170 fokos sütőben. Ha letelt a sütésre szánt idő, megszúrkáljuk a húst, és ha úgy érezzük, omlós-puhára párolódott, akkor ráterítjük a kakastaréjba vágott szalonnaszeleteket, és lefedés nélkül pirítjuk tovább, amíg a hús színt nem kap és a szalonna is kiizzadja a zsírját. A hús alatt összegyűlt levet érdemes felfogni, és a köret ízesítéséhez használni. Ha nem fogy el ebédre a szaft, bátran fagyasztható.

Besameles karfiol

Hozzávalók

1 közepes fej karfiol

5 dkg vaj (és egy pici a sütőedény kikenéséhez)

5 dkg liszt

Kb 5 dl tej, de ha nagyobb mennyiségű szószt szeretnénk, lehet több is

só, bors, szerecsendió

Elkészítés

A karfiolt rózsáira bontva puhára főzzük, leszűrjük és miután kihűlt kicsit, egyenként alaposan besózzuk. Kivajazunk egy sütőedényt, és a rózsákat szépen belesorakoztatjuk. A besamelhez felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk benne a lisztet, majd apránként hígítani kezdjük a hideg tejjel. Fontos, hogy kézi habverővel dolgozzunk, így elkerülhetjük a csomósodást. Amikor a mártás sűrűsödni kezd, folytatjuk a hígítást addig, amíg el nem érjük a szükséges mennyiséget és krémes állagot. Alaposan sózzuk, borsozzuk, bőven reszelünk bele szerecsendiót. Amikor elkészültünk, egyenletesen beterítjük a  mártással a karfiolt, 160 fokos sütőben pirulásig sütjük. Ha ez túl gyorsan bekövetkezne, érdemes kb. 15 percig lefedni, hogy kicsit szilárdulhasson a massza sülés előtt. Mielőtt kivesszük a sütőből a karfiolt, megszórhatjuk reszelt sajttal. Tálaláskor a sülthús szaftjával meglocsoljuk a tányérokon.

besameles-karfiol

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.