Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Az e heti menüt Linda állította össze Nektek!
H-K: Lasagne
Sze-Cs: Pestós csirke rizzsel
P: Ez egy különleges nap, mert az anyukám szülinapja lesz. Ezért tortával és kétféle kencével készülök. Ezeket olvashatjátok a receptek között.
Szo-V: Brokkoli leves, Vargabéles
Ezen a héten Stahl Judit féle recepteket osztok meg veletek. A többi (brokkolikrémleves, lasagne, vargabéles) már fent van a receptek között.
Pestós csirke Stahl Judittól
Hozzávalók: 80 dkg csirkemellfilé (én sokszor inkább pulykából készítem), só, bors, 2 ek liszt, 3 ek olivaolaj, 3 dkg vaj, ½ dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín
A pestóhoz: 4 dkg fenyőmag, 4 dkg friss bazsalikomlevél, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg frissen reszelt parmezán, 1 dl olivaolaj, só, bors
Először a pestót készítem el. Serpenyőben megpirítom a fenyőmagot. A következő hozzávalókat összeturmixolom: bazsalikom, belenyomom a fokhagymát, hozzáadom a parmezánt és a fenyőmagok felét, sózom, borsozom, beleöntöm az olivaolajat.
A csirkemellet csíkokra vágom és beleteszem egy tálba. A liszthez hozzáteszek sót és borsot, meghintem vele a csirkecsíkokat, és összerázom a tálban, hogy a sülés közben könnyebben szétváljanak. A csirkecsíkokat egy serpenyőben megsütöm, teszek rá egy kis fehérbort, majd a pestót és tejszínt. Az egészet összeforralom, és ha kell, teszek még rá sót és borsot. Tálaláskor pedig rászórom a pirított fenyőmag másik felét.
Diós sajtkrém Stahl Judittól
Hozzávalók: 10 dkg dióbél, 12 dkg tejszínes krémsajt, 12 dkg rokfort, 1,5 dl tejszín, 1 púpos evőkanál dijoni mustár, bors
A diót megpirítom, ha kihűlt, durvára töröm. A krémsajtot, diót, rokfortot, tejszínt, mustárt és a borsot összeturmixolom. Érdemes a krémet előző este elkészíteni, így az ízek még jobban összeérnek. Pirítóssal tálalom.
Snidlinges-sonkás kelkáposzta saláta
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta (45 dkg), 30 dkg füstölt főtt sonka, 2 csupor snidling
Az öntethez: 6 evőkanál tejszín, 6 evőkanál tejföl, 2 evőkanál fehérbor ecet, 1 teáskanál porcukor, só, bors
A kelkáposzta zsengébb, fodrosabb leveleit megmosom, papírtörlőre teszem, hogy lecsöpögjön. A sonkát apró falatokra vágom. Utána a kelkáposztát is kicsi csíkokra vágom. A sonkát és a kelkáposzta darabokat egy keverőtálba teszem, vágok hozzá egy csomó snidlinget.
Az öntet elkészítése: Összekeverem a tejszínt, tejfölt, borecetet, porcukrot, sót, borsot. Az öntetet ráöntöm a sonkás keverékre.
kép forrása: www.mohakonyha.hu