Az az igazság, hogy szörnyen unom a bolti, felfújt, vacak kenyereket, kifliket.
Ha valami finomat szeretnék, akkor azt, csak egy igazán jó pékségben kapok és nem kevés pénzt kell fizetnem érte. Ezen kívül a heti nagy bevásárlásnak hála, sokszor csak a pékáruért kellene bemennem a boltba. Így inkább úgy döntöttem, hogy otthon sütöm a kenyeret.
Abban legalább tudom mi van, igazán frissen ehetem, pénzt spórolok vele, és a boltban sem kell csak ezért sorban állnom.
Két receptem van, ami nekem igazán bevált:
Kenyér:
50 dkg liszt (lehet fehér, de egy része lehet rozs, tönköly, vagy teljes kiőrlésű)
kb. 3 dl víz
1 kk só
2 ek olaj
1/2 friss élesztő vagy 1 tasak instant élesztő
1 ek p.cukor (az élesztő felfuttatásához)
Amíg az élesztő meleg helyen, a cukorral felfut egy kis langyos vízben, addig a lisztet összekeverem a sóval, az olajjal. Ha az élesztő látványosan felfutott, azt is a lisztkeverékhez öntöm. Gyúrni, dagasztani kezdem és a maradék vizet szépen lassan öntöm hozzá. Annyit, hogy szép, rugalmas tésztát kapjunk, ami magáról válik le az ujjunkról, az edény faláról. Ekkor letakarva, a párnák közt, vagy a radiátoron egy órát kelesztem. Újra jól átgyúrom, és egy kicsit kilisztezett közepes jénaiba újra kelesztem amíg a sütő bemelegszik. ( kb 200 C, gáz sütő: 4-es) Kb egy óra múlva gyönyörű, illatos kenyerünk lesz. Aminek a héja is isteni, és 3 nap múlva is nagyon finom 🙂
Ha nincs ennyi időm, mert csak délután jövök rá, hogy elfogyott a kenyér, akkor kiflit sütök! Ebben a kisfiam is szívesen segít. Nyújt, teker, ken szorgosan 🙂
Fokhagymás kifli:
35 dkg liszt (szintén lehet vegyes is)
2.5 dl tej
2.5 dkg vaj
1/2 friss élesztő, vagy 1 tasak instant élesztő
1 kk só
1 ek p.cukor (az élesztő felfuttatásához)
2-3 gerezd foghagyma
Kis, langyos tejben, a cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztet összekeverem a sóval, és az áttört fokhagymával. Belemorzsolom a puha vajat, és hozzá öntöm az élesztős tejet. Gyúrom, gyúrom közben lassan adagolom a maradék tejet. Ha kész, elfelezem. Az egyiket nem túl vékonyra kinyújtom, és négy cikkre (pizza szelet formájúra) vágom. Ezeket szépen feltekerem, és egy kis tejjel megkenem. A tészta másik felével is ugyan így járok el. Így kapok nyolc csinos kis kiflit. Amit szintén kb 200 C-on, 4-es fokozaton 20-30 perc alatt, sütőpapírral bélelt tepsiben sütök meg.
Linda trükkje: a sütő aljába, egy tűzálló tálba, mindig vizet kell tenni sütésnél!
Próbáld ki bátran!
Hidd el, rá fogsz szokni!