Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Az e heti menüt Gréta állította össze nektek.
Heti menü
H: paprikáskrumpli vajas galuskával, savanyú uborka
K-Sz: magyaros gombaleves, saslik, kukoricás rizs
CS-P: tökfőzelék, csirkemell-pörkölt
Sz: Holstein-szelet, kakukkfüves héjasburgonya
V: Frankfurti leves, Holstein-szelet, kakukkfüves héjasburgonya, finn almatorta
Saslik
A saslik vagy rablóhús készítése minden évszakban tuti választás: ősszel és télen sütőben sütve jólesőn melegíti és illatosítja a lakást, tavasszal végre kombinálható sok-sok friss zöldséggel, nyáron pedig isteni grillalap. Én elsősorban baromfihússal készítem, mert így a hús nagyjából egyszerre puhul és pirul meg a zöldségekkel.
Hozzávalók
kb. 60-80 dkg csirkemell
20 dkg füstölt szalonna/kenyérszalonna
tetszőlegesen választott zöldségek: kb. ½ kg tölteni való gomba, 4 vöröshagyma, 4 zöldpaprika, 3 közepes cukkini…
saslikpálcika vagy hurkapálca alaposan beáztatva
A páchoz
olivaolaj
mustár
só, bors, kakukkfű, majoranna
Elkészítés
A pác hozzávalóit alaposan összekeverjük, és beleforgatjuk a kb. 3*3 cm-es kockákra vágott húst – ezt akár egy éjszakán át is pihentethetjük a hűtőben. A többi hozzávalót is feldaraboljuk, a saslikpálcikákat rövid időre vízbe áztatjuk, hogy sütés közben ne kezdjenek el égni. Amikor az előkészületekkel végeztünk, a hozzávalókat tetszőleges sorrendben felhúzzuk a pálcákra, figyelve arra, hogy a szalonna lehetőleg a hús mellé kerüljön – így kellően szaftos lesz majd. Az is fontos szempont, hogy a pálcikákat ne töltsük meg végig: így könnyen kézbevehetők maradnak. Ha végeztünk, puhulásig/pirulásig kb. 170 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, egymás mellé fektetve sütjük. Alább néhány pácvariációt olvashattok.
Pácötletek grillhúsokhoz
Alap
1 salotta hagyma aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 deci fehérbor, 5 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve, őrölt bors. A húsnak megfelelően adj hozzá 3 evőkanál zöldfűszert – csirkehúshoz passzol a tárkony és a kakukkfű, sertéshez a zsálya és a majoránna, bárányhoz a menta, az oregánó és a rozmaring.
Olasz
2 evőkanál kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma préselve, 2 evőkanál aprított petrezselyem zöldje, 4 evőkanál olívaolaj. Ideális minden húshoz.
Angol
1 evőkanál angol mustárpor, 1 evőkanál barnacukor, néhány szál kakukkfűlevél. Ideális steak bedörzsölésére.
Indiai
1 evőkanál őrölt koriander, 1 evőkanál őrölt római kömény, 1 teáskanál garam masala, 1 teáskanál csípős csilipor. Ideális bárány- és sertéshúsokhoz.
Mustáros-zöldfűszeres
1 deci olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, 2 teáskanál barnacukor, 2-3 teáskanál dijoni mustár, 1 evőkanál finomra vágott kerti zöldfűszer vegyesen (például rozmaring, kakukkfű, snidling, oregánó, majoránna stb.) vagy 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék.
Citromos-boros
2 evőkanál citromlé, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 deci fehérbor, 1 deci olívaolaj, 2 evőkanál barnacukor, 1 evőkanál finomra vágott rozmaring,1 evőkanál finomra vágott kakukkfű. Ideális szárnyasokhoz.
Narancsos
8 evőkanál friss narancslé, 4 evőkanál szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 csipet őrölt szerecsendió. Ideális csirkecombhoz.
Forrás: Fűszerbár
Finn almatorta
Korábban már olvashattátok nálunk a kladdkaka, más néven svéd csokitorta receptjét. Most ismét egy északi finomságot próbálhattok ki, a finn almatortát.
Hozzávalók
A tésztához:
15 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojás
20 dkg liszt
1,5 kk. fahéj
A töltelékhez:
kb ½ kg alma
1 tojás
1 dl tej
1 vanília kikapart magja
Elkészítés
A vajat a cukorral és a tojással alaposan kikeverem, majd összevegyítem a fahéjas liszttel. Kissé nyúlós, ragacsos tésztát kapok, amit vizes kézzel egy kb. 25*30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesre lapogatok. Az almát meghámozom, negyedelem, és hajszálvékony szeletekre vágom. A szeleteket szépen, szabályosan egymás alá sorakoztatom. A tetejét meglocsolom a tojás – tej – vanília keverékével. 160-170 fokos sütőben kb. fél órán át sütöm. Vaníliasodóval, tejszínhabbal, vagy egy gombóc vaníliafagyival az igazi!