Heti menü és bevásárló lista 17.

Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!

Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.

Az e heti menüt Julcsi állította nektek össze!

H-K: Bácskai rizses hús, befőtt
Sze-Cs: Rakott krumpli, savanyúság
P: Zöldborsó főzelék, túrós fasírozott
Szo-V: Húsleves, császármorzsa

Bevásárló lista:

1 kg hús
1.5 kg leveshús (szárny, nyak, stb)
50 dkg darált hús
4 pár virsli
kis kolbász
20 dkg túró
2 nagy tejföl
1 l tej
vaj
14 tojás
40 dkg rizs
1 kg krumpli
2 db paradicsom
1 db paprika
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 db zeller
2 cs. petrezselyem
1 kg zöldborsó
4 db hagyma
1 db fokhagyma
liszt
zsemlemorzsa
búzadara
mazsola
1 ü. meggybefőtt
1 ü. csemege uborka
sárgabarack lekvár
porcukor
2 cs. vaníliás cukor

bors
piros paprika
leveskocka
olaj

Bácskai rizses hús

1 kg hús
40 dkg rizs
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 paprika
3 ek fűszerpaprika

frissen őrölt fekete bors
olaj

rizseshús

Szaftos pörköltet készítünk: a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük kevés zsiradékon, és hozzáadjuk a megtisztított, és felkockázott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a felaprított fokhagymát és egy csipet köményt. A paradicsom héját eltávolítjuk, felkockázzuk, és a paprikával együtt a húshoz adjuk. Fedővel lefedve készre főzzük, ha szükséges, kevés folyadékkal öntsük fel. Sózzuk, borsozzuk. A rizst kevés olajon futtassuk meg, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve készre főzzük. Ha a rizs elkészült, összekeverjük a hússal, és hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket.

Túrós fasírozott

50 dkg sertés darált hús
20 dkg túró
2 db kis tojás
1 hagyma
4 g. fokhagyma
7 ek. zsemlemorzsa

bors
pirospaprika

turos_fasirt

A tojásokat villával felverjük. Hozzáadjuk a kétféle hagymát (zúzva, apróra vágva) a sót és a fűszereket, majd hozzá keverjük az áttört túrót, a darált húst és a zsemlemorzsát. Kézzel kis golyókat formázunk a masszából és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 200 C-on, kb 30 perc alatt pirosra sütjük. Félidőben fordíthatunk rajtuk.

Császármorzsa

20 dkg búzadara
15 dkg liszt
5 dl tej
reszelt citromhéj
4 db tojás
mazsola
4 evőkanál porcukor
10 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
csipet só
sárgabarack lekvár

császármorzsa

A búzadarát, a lisztet és a tejet csomómentesen elkeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a sót és a mazsolát. Lefedjük, és pár órára hűtőbe tesszük (én este keverem be, és másnapig, a sütés idejéig a hűtőben csücsül). Sütés előtt hozzákeverjük a tojások sárgáját. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a fokozatosan hozzáadott porcukorral, majd óvatosan ezt is a masszához adjuk. Egy nagyobb tepsit kikenünk az olvasztott margarinnal, majd beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőbe tesszük, és közepes lángon elkezdjük sütni. Sütés közben többször kivesszük, apróbbra tördeljük és megforgatjuk. Ha már szépen megpirult és elmorzsálódott, kivesszük a sütőből és tálaljuk. Tálaláskor porcukorral megszórjuk, és sárgabaracklekvárral jól meglocsoljuk.

Heti menü és bevásárló lista 17.” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.