Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Az e heti menüt Linda állította nektek össze!
H-K: Fűszeres paradicsomos húsgombóc feta sajttal
Sz-Cs: Húsleves, Mákos Guba
P: Kukorica krémleves, lencsefőzelék
Sz-V: Lasagne
Bevásárló lista
- 3 doboz hámozott paradicsom
- 1 vöröshagyma,
- olivaolaj
- 1 narancs
- 1 kg darált marhahús
- gyros fűszerkeverék
- tojás
- 20 dkg feta sajt
- petrezselyem
- pita
- pulyka szárny a húsleveshez
- sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé más zöldségek a húsleveshez
- 15 kifli
- 2 l tej
- darált mák
- porcukor
- vaníliás cukor
- szárzeller
- krumpli
- 2 konzerv kukorica
- 4 dkg parmezán
- lencse
- lasagna tésztalap 1 csomag
- 50 dkg darált hús
- 2 db fehérrépa
- fél zeller
- 1 konzerv sűrített paradicsom
- ketchup
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 1 l tej
- 30 dkg sajt (reszelni való, pl. trappista)
Fűszeres paradicsomos húsgombóc feta sajttal
Ezt a receptet Mautner Zsófinál láttam a Lidl konyhában. Próbáljátok ki, nagyon finom.
Hozzávalók: 2 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1 vöröshagyma, olivaolaj, 1 narancs héjja és leve, fél kk őrölt fahéj; 1 kg darált marhahús, gyros fűszerkeverék, 1 tojás, 1 fej hagyma apróra vágva, olivaolaj, 20 dkg feta sajt, petrezselyem
A szószhoz egy kancsóban botmixerrel összeturmixoljuk a hámozott paradicsom-konzervet, a paradicsomot, a finomra aprított hagymát, az olívaolajat, a narancslevet és -héjat, a fahéjat, sózzuk, borsozzuk. A húsgombóchoz a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy tálban összekeverjük a darált húst a finomra aprított hagymával, sóval, borssal, gyros fűszerrel, tojással és néhány evőkanál olívaolajjal. Diónyi golyókat formázunk, majd egy serpenyőben, olívaolajon körbepirítjuk. Ráöntjük a paradicsomszószt, és 30–35 percre a sütőbe tesszük. Amikor kivesszük, megszórjuk morzsolt fetával és finomra aprított petrezselyemmel. Pitával tálaljuk.
Kukorica krémleves
Ezen a héten Mautner Zsófi Lidl receptjei segítettek nekem összeállítani a menüt. Ezt is finom levest is nála láttam.
Hozzávalók: 1 hagyma apróra vágva, szárzeller egész kicsire vágva, 2 krumpli kockára vágva, 2 konzerv kukorica, 4 dkg parmezán, húsleves alaplét ír Mautner Zsófi, de én leveskockával készítem, ha nincs maradék húslevesem. Ezen a héten van húsleves is a menüben, tehát abból is hagyhattok ehhez a leveshez. 🙂
3 dkg vajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és a vékonyra karikázott szárzellert. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, majd felöntjük a leszűrt húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, addig főzzük, amíg a burgonya szinte teljesen megpuhul. Hozzáadjuk a konzerv kukoricát, beletesszük a levesbe, pár percig főzzük, hozzáadjuk a parmezánt, majd az egészet robotgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük, közben hozzáadunk 3 dkg hideg vajat, esetleg átpasszírozzuk.
Jó étvágyat, szép hetet!