Ebben a bejegyzésben a mi családunk jövő heti menüjét olvashatjátok. Megírtam hozzá a bevásárló listát is. Próbáljátok ki! Biztosan leegyszerűsíti a hétköznapokat. A menü tervezésekor figyelembe veszem az adott hét programját. Nem főzök minden nap, igyekszem úgy főzni, hogy két napra elég legyen. A végén találtok még egy-két receptet is, hogy azt se kelljen keresgélni!
Amikor megszülettek a gyerekeim, rá kellett jönnöm, hogy muszáj előre megterveznem, hogy melyik nap mit eszünk. Be is kell vásárolnom, mert nincs időm és energiám minden nap kitalálni, bevásárolni és meg is főzni. Így aztán egy héten egyszer, többnyire pénteken kitalálom, hogy mi lesz a menü, összeírom a bevásárló listát. Szombaton pedig be is vásárolunk. Így egy héten csak egyszer kell megküzdenem az üres papírral, hogy mit is együnk, a többi napon csak rápillantok a menüre, és már el is tudom készíteni a meleg ebédet.
Február 8-14.
Hétfő: Karfiol leves, Tepsis csirke
Kedd: Karfiol leves, Tepsis csirke
Szerda: Tárkonyos raguleves, Stíriai metélt
Csütörtök: Tárkonyos raguleves, Stíriai metélt
Péntek: Sütőtök krémleves, Spenót, Tükörtojás
Szombat: Mustáros borjúkaraj, narancsos céklasaláta, Rizsfelfújt
Vasárnap: Mustáros borjúkaraj, narancsos céklasaláta, Rizsfelfújt
Bevásárló lista:
A listába mindent beleírok, amire az ételek elkészítéséhez szükség van. Ezekből biztosan sok minden van neked otthon, azokat húzd ki a listáról. A mennyiségek egy 4 fős családra szólnak, ahol két napra főzök, ott a két napi adaghoz vannak a mennyiségek.
- egy nagy fej karfiol
- száraz kenyér vagy zsömle (6 db zsömle)
- leveskocka
- 5 dl tej
- 25 dkg sajt
- 1 csomag bacon szalonna
- 8 szem krumpli
- 6 db alma
- 8 egész csirkecomb
- egy nagy pohár kefír
- pirosarany
- bors, só, mustár
- 75 dkg túró
- 20 dkg cérnametélt
- 1 csomag réteslap
- 4 tojás
- 1 citrom
- egy nagy pohár tejföl
- 15 dkg mazsola
- 25 dkg cukor
- 2 van. cukor
- két marék zöldbab
- két marék zöldborsó
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 2 szem krumpli
- tárkony
- pulykacomb (a tárkonyos ragulevest én legjobban pulykacombból szeretem, de más hússal is el lehet készíteni)
- liszt és tojás a galuskához
- 8 szelet csontos borjúkaraj
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 2 ek brandy
- 6 cékla
- 4 narancs
- friss, reszelt gyömbér
- citromhéj és citromlé
- méz
Karfiolleves
Hozzávalók: száraz kenyér vagy zsömle, egy nagy fej karfiol, leveskocka, kakukkfű, 5 dl tej, 25 dkg sajt
Ezt a receptet Stahl Judit Büntetlen örömök című szakácskönyvében találtam. Már sokszor megfőztem, nálunk kicsik és nagyon is szívesen fogyasztják, főleg, ha megcsinálom hozzá a sajtos zsemlekockákat is. 🙂 (Ha szeretnétek, akkor répát is lehet bele tenni, akkor írjátok hozzá a bevásárló listához.)
A sütőt bemelegítem 200 fokra a sajtos zsemlekockák pirításához. Amíg melegszik, felkockázom a zsemléket. Felteszek egy fazékba vizet forrni, teszek bele sót. A rózsáira szedett karfiolt 6-8 perc alatt megfőzöm. A főzővízbe teszek egy leveskockát és kakukkfüvet. Folytatom a sajtos kockákat: felolvasztom a vajat egy kis tejjel, belereszelem a sajtot. Beleforgatom a zsemlekockákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és ropogósra sütöm. A karfiol egy részét egy kis főzővízzel és tejjel összeturmixolom, ezzel sűrítem a levest. Vissza teszem bele a többi karfiolt és már ehetem is.
Tepsis csirke
Ez otthoni recept, nem tudom, az édesanyám hol találta. Mindenesetre, amikor 25 évesen Bécsbe mentem bébiszittelni egy évre, akkor ez is benne volt a szakácskönyvemben, amit vittem magammal.
Hozzávalók: 1 zacskó bacon szalonna, 6-8 szem krumpli, 4-5 b alma, ha akartok paprikát és paradicsomot is lehet bele tenni, 6-8 db csirkecomb, egy nagy doboz kefír, pirosarany, bors, só, mustár (ez 4 főnek két napra való adag)
A tepsit kiolajozom és beleteszem a bacon szalonnákat, ráteszem megpucolt, vékony szeletekre vágott krumplit, a cikkekre vágott almát, és nyáron paprikát, paradicsomot. Erre ráteszem a besózott csirkecombokat. Az alufóliával letakart tepsit beteszem a sütőbe és puhára sütöm. Ha a csirkecombok már puhák ráöntöm az öntetet és még 15 percig sütöm fólia nélkül.
Öntet: A kefírt összekeverem a pirosarannyal, borssal, mustárral és sóval.
Sütőtök krémleves
Azért terveztem erre a hétre sütőtök levest, mert lassan-lassan itt a tavasz, és kifogyunk a sütőtökből. Még most, a tél végén együnk egy finom levest. A gyerekeim nagyon szeretik, mindig repetáznak belőle.
Hozzávalók: egy nagy sütőtök (Azért nagy, mert másnap a feléből sütőtökös sütit fogok készíteni.), 4-6 kanál zabpehely, egy pohár kefír, egy póréhagyma, leveskocka, balzsamecet
A sütőtök felét meghámozom, felkockázom és a felkarikázott póréhagymával megfőzöm. Annyi vizet teszek rá, hogy ellepje. A vízbe szoktam tenni egy leveskockát is. Ha megfőtt, összeturmixolom, teszek bele néhány kanál zabpelyhet, ezzel sűrítem. És a végén egy pohár kefírt is. Tálaláskor teszek bele magamnak egy kis balzsamecetet. Én sajttal eszem, a fiúk levesgyönggyel.
Mustáros borjúkaraj
Ez is egy Stahl Judit recept, még nem készítettem el sosem, szóval ha valakinek lesznek tapasztalatai, örülök, ha megosztja velünk.
Hozzávalók: 8 szelet csontos borjúkaraj (Itt, Őrmezőn nincs hentes, így külön jó, hogy előre összeírom mi kell. Egy héten egyszer megyünk a Böszörményi útra amúgy is, és ott van egy nagyon jó hentes. Ott szoktam megvenni, ha valami különlegesebb húsra van szükségem. Ti hol vásároltok húst?), mustár, só, bors, olivaolaj, vaj, 3 ek brandy, 2 dl tej, 2 dl tejszín
A megmosott, szárazra törölt hússzeleteket kiklopfolom, majd mindegyiket megkenem mindkét oldalán fél-fél kk mustárral, sózom, borsozom. Serpenyőben melegítek egy kis oliva olajat és 1-1 perc alatt a hús mindkét oldalát enyhén barnásra kapatom. Ha ez kész, mérsékelem a tüzet, és teszek vajat is a serpenyőbe és 4-5 perc alatt készre sütöm a hússzeleteket. (Ezt írja a recept. Nekem nem szoktak az ilyen típusú husik ilyen gyorsan megsülni, szóval szerintem én be fogom tenni a sütőbe őket.)
Mártás: Serpenyőbe teszem a brandyt (lángol, de ez rendben van), ha abbahagyta a sercegést, akkor lejjebb veszem a lángot és beleöntöm a tejet meg a tejszínt és teszek bele mustárt is. (Én arra gondoltam, hogy ezt a mártást inkább ráteszem a husira, és azzal együtt sütöm meg.
)
Narancsos céklasaláta
Ez is egy paleo recept. Azt szeretem ezekben a receptekben, hogy nincsenek túlbonyolítva. Ez is nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók: 6 egészben sült vagy főtt cékla (De én nyersen is szeretem, úgy még egyszerűbb, csak akkor le kell reszelni. Használjuk ki még itt a tél végén ezt a jó kis vas forrást!), 4 narancs, 2 tk friss reszelt gyömbér, 4 ek. oliva olaj, 1 tk reszelt citromhéj, 4 ek citromlé, 2 tk méz
A céklát, narancsot meghámozzuk és karikára felszeleteljük. Egy tálon elrendezzük. Az öntethez összekeverjük a gyömbért, olivaolajat, citromhéjjat, citromlevet és a mézet. A salátára locsoljuk és tálaljuk.
Jó étvágyat, könnyű hetet!